Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Излизащ от университета учител започва на 1485 лв., учебниците не трябва да се опростачват

Осезаемо се променят учебните планове и програми, каза Янка Такева

15.07.2022 | 21:02 Редактор: Елеонора Танева

Увеличението на заплатите в сферата на образованието е със 17,3% за учителите и 14% за непедагогическия персонал. По-високите заплати са стимул за все повече млади хора.

"Истинско удоволствие е, когато човек влезе в класната стая и има толкова дидактически пособия, които подпомагат учителя да бъде иноватар, да променя средствата в неговата работа. Работната заплата не е за подценяване. Учител, излизайки от университета, получава 1485 лв. Нито един директор не дава минималната заплата, дава им малко по-висока. Средната брутна работна заплата от 1 септември е 2032 лв. На този етап е добре, но като синдикат ние искаме повече, на учителя трудът е обществено полезен, сложен", коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в студиото на "Денят ON AIR"

Тя подчерта, че има недостиг да учители по български език и литература, информационни технологии, математика. А в София има сериозен недостиг на помощник-възпитатели в детските градини. Увеличение на техните заплати е заложено в новия колективен трудов договор, който ще бъде обсъждан през септември. 

Такева уточни, че българското образование е на много високо ниво.

"Качеството се измерва с това как се приемат нашите кандидат-студенти във висшите училища по света. Те се отличават с богата, интелигентна образователна култура", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR

Тя посочи и проблемите в образованието - сложните учебни програми, които често не са подходящи за конкретната възраст.

"Има проблеми с качеството на образованието, обхвата на децата от рисковите семейства. Говорихме, че има нужда от нова методология за подготовка на децата, чиито родители не могат да им помагат.  Не може висша математика да се учи в 10 клас, а математиката от 6 клас да се учи в 4 клас. Осезаемо се променят учебните планове и програми, за да махнем терминологията, да улесним децата, но не трябва да се опростачват учебниците", подчерта Такева.

Също така отбеляза, че за провеждането на реформите има добра приемственост при последните министри на образованието.

"Надявам се приемственост да има и ако се стигне до ново правителство. Всеки нов министър трябва да опознае системата и едва след 6 месеца започва да работи адекватно. Академик Денков беше два пъти зам.-министър и министър в служебни правителства, познава системата. Пое това, което започна министър Вълчев", каза още Янка Такева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 0
Гневна мед.сестра
преди 1 година
Докога ще им се вдигат заплатите ? Предлагам да стигнат депутатските, ако може пък и по-големи,сигурно много ги заслужават ! А в културата да си стоят с 850 лв. /също висшисти/Няма такава държава, важно е да имаш точното лоби! Сигнализирай за неуместен коментар