Вдигат учителските заплати, подобрява ли се качеството на образованието?

Бюджетите на училищата зависят от броя ученици, а не от знанията им

11.07.2022 | 19:28 Редактор: Теодора Патронова

Учителската заплата скача над 2000 лв. от 1-ви септември. Парите ще дойдат от актуализацията на бюджета. Депутатите гласуваха допълнителни 150 млн. лв. за средното образование.

За увеличение на възнагражденията в детските градини, училищата и центровете за подкрепа се отделят близо 54,5 млн. лв. Учителските заплати се вдигат средно с 5%, а тези на непедагогическия персонал – средно с 4%. Така от 1 септември средната учителска заплата ще стане 2032 лв., а непедагогическите специалисти ще получават средно 1134 лв.

"Не може това да не ни удовлетворява и да кажем, че не сме доволни, напротив!", коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Учителските заплати тази година вече веднъж бяха повишени с малко над 12% от 1 април. Факторът "качество" обаче все още отсъства в процеса по финансиране на училищата, заради делегираните бюджети - заплащането става на база брой ученици, а не на база знанията им

"Не може винаги повишението на заплатата на учителите да е на калпак, а да няма значение дали учителят е добър или не. Цел трябва да бъде учителите да бъдат квалифицирани, да преподават добре, знанията да бъдат приложими", каза финансистът Димитър Чобанов.

"Освен за престижа, достойнството, уважението, вече трябва да започнем да говорим за качество на образованието", изтъкна Такева.

Педагозите получават и парични добавки за прослужено време, както и бонус за постигнати резултати. Учителите вземат и по 11 брутни заплати при пенсиониране. Това според синдикатите ще направи професията по-привлекателна. 

"Запазва се статуквото. Този опит за повишаване на заплатите е успешен от гледна точка на раздаване на средства, но е неуспешен от гледна точка качеството на образованието", обърна внимание Димитър Чобанов.

Заради скока на цените на енергоносителите образователните институции ще получат допълнително средства, за да покрият разходите си за ток, парно и вода. Това ще струва на държавата над 26 млн. лв. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
5 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Тази госпожа Такева ,да излезе в пенсия и да не коментира учителските заплати.Преди доста години учителите стачкуваха без да получават заплати и тя ги предаде.Аз бях една от тях. Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 0
1155
преди 1 година
Понякога си мисля, че част от учителите ще са доволни, ако се отърват от некадърните партийно назначени директори, а не от поредното заиграване със заплатите им. Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 2
сметки
преди 1 година
Ако всеки път вдигаха заплатите на учителите както тръбят по медиите, до сега щяха да взимат по 3000лв. Всяко правителство ОБЕЩАВА да увеличи заплатите, а след това "забравя" и увеличава заплатите на полицията и съдебната система! Сигнализирай за неуместен коментар