Паралелни изпити: Учители скочиха заради трудността на матурите по математика

Усещането за лесно и трудно е твърде субективно, се посочва в позиция на МОН

10.06.2022 | 17:50 Редактор: Жаклина Иванова

За първа година две матури по математика след 12 клас по профилирана подготовка - едната е за тези, които са я избрали като втора задължителна, а другата е като трета допълнителна.

Различни по трудност се оказаха обаче двата държавни зрелостни изпита, категорични са математици. На първата са се явили около 1500 зрелостници, а на втората - 67.

Първите дванадесетокласници по новата учебна програма завършват тази година. Задължителните им матури са по БЕЛ и предмет, изучаван като профилиращ.

Васил Димитров избира математика за втората си матура и успява да изкара отличен резултат. "Първи модул беше лесен за мен, но втори беше труден", сподели той.

Освен на двата задължителни изпита, всеки ученик има право да се яви на допълнителна матура по желание. Оказва се, че на първата матура по математика, която е държал Васил, задачите са по-сложни от тези на допълнителната, според математици.

Учителят по математика Ганка Симеонова заедно с неин колега, публикуват отворено писмо, възмутени от различните задачи, с които се кандидатства с еднаква тежест.

"Направих сравнителен анализ и разбивка на задачите от двете матури. Първата матура съдържаше геометрични задачи - едната беше също така екстремална, докато на матурата от 26 нямаше такава задача", каза тя.

След писмото ѝ пишат ученици от цялата страна, явили се на първата матурата по математика на 20 май.

След запитване на Bulgaria ON AIR от МОН отговориха: "Усещането за лесно и трудно е твърде субективно и зависи от отделния човек, неговата мотивация и предварителна подготовка".

След отвореното писмо Министерството на образованието публикува матурата по профилирана подготовка по желание, първоначално със задна дата - 6 юни. От образователното ведомство обясниха, че задната дата се е появила в резултат на техническа грешка, която вече е поправена.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК