България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Средната възраст на учителите пада, но достатъчен стимул ли е увеличението на заплатите?

Коментар на Силвия Итова и Стоян Димитров

22.07.2022 | 08:10 Редактор: Искра Ангелова

Най-малко 1486 лв. ще получават учителите от 1 септември 2022 г. Това е увеличение с 5% в сравнение със сегашното стартово равнище.

"Важно е да стимулират учителите, но е много по-важно да се говори за качеството на образование - как да мотивираме и задържим младите учители в образователната система. Как образованието да стане ценност за учениците. Когато аз стартирах своята кариера, заплатата беше в пъти по-ниска от текущата и това не е бил мой основен стимул. За мен учителската професия е ценност, искам да дам най-доброто от себе си на учениците, защото те черпят от нас. Ние сме техния пример", каза учителят Силвия Итова в студиото на "България сутрин".

Според колегата ѝ - Стоян Димитров, увеличението е доста стимулиращо.

"Вече се забелязват и доста мъже, които кандидатстват за работата. Средната възраст започна да се понижава, което е доста хубаво. Тук не е важно точно колко пари ще вземеш, а колко ще се раздадеш, за да научиш тези деца и да постигнеш целите си. И в края на годината да си кажеш, че си е заслужавало. Учителската професия не е само да влезеш в класната стая. Трябва да бъдеш и психолог, за да разбереш тези деца", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

За него да бъдеш учител е призвание.

"Трябва да се вслушаме в самите деца, трябва да видим тяхното развитие, начинът, по който се предава самият материал и по какъв начин те го усвояват. Тук основна роля изиграват и родителите. В България вече са въведени и различни методи за разнообразяване на децата. Те имат тази петминутка в час, в която могат да се разтоварват", поясни Стоян Димитров.

Попитана какво трябва да се промени в учебниците, Силвия Итова отговори: "Образованието не е това, което е било преди 10 години. Виждаме как светът се променя, той е много динамичен. Важно е и образованието да върви с тази динамика. Важно е да се осъвременят учебните програми. По време на лятната академия моите учители активно преподават."

"Трябва да се чуе мнението на всеки един учител, а не да има една представителна извадка от 5000 колеги. Всеки един учебник е сложен, тук е ролята на учителя - по какъв начин ще пресъздаде, така че материята да бъде разбираема за неговите ученици. Един учител учи непрекъснато", категоричен е Димитров.

И двамата са съгласни, че стартът на учебната година трябва да си остане на 15 септември.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК