България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Симидчиев: Няма нищо скандално в записа на ДБ, ИТН дестабилизира ситуацията

Огромен е дефицитът на младите лекари у нас

25.07.2022 | 09:36 Редактор: Теодора Патронова

От "Има такъв народ" няма да се върнат на масата за преговори заради изтеклия запис от закрито заседание на "Демократична България". Оказва се, че след провалена парламентарна комисия, микрофоните и камерите остават включени, а записът продължил и по време на партийното събиране на ДБ.

"Записът показва аналитично мнение на ръководителя на нашата парламентарна група какво се случва между различните партийни субекти. Не виждам нищо скандално в този запис. Говори се за неща, които са мнение на Христо Иванов и които отразяват доста добре ситуацията в момента. Това не доведе до крах на преговорите, а до това, че "Има такъв народ" за пореден път дестабилизираха политическата обстановка", коментира зам.-председателят на здравната комисия в парламента д-р Александър Симидчиев в "България сутрин"

Според него ръководителят на ИТН е излизал от правителства по-често, отколкото те са съставяни. Гостът каза, че поведението на всеки един национално отговорен субект в тази затруднена обстановка е да не допринася за дестабилизация, защото в една нестабилна обстановка не могат да се взимат правилните решения. Д-р Симидчиев обърна внимание, че има нужда от разум, да се говори по-малко и да се работи повече в интерес на това, което се случва в държавата.

В същото време Върховният административен съд спря изпълнението на текстовете за повишаване на заплатите в болниците. 

"Съдът не спря увеличението на заплатите на медиците, а спря механизма, който беше дефиниран в преговорната рамка. Той предвиждаше на базата на Националния рамков договор определени болници да получават различно ниво на клиничните пътеки в зависимост от това дали са сключили колективен трудов договор със съответните медицински специалисти или не. Проблем няма за увеличаване на заплатите, ако болниците имат достатъчно средства. Проблемът е, когато болницата няма достатъчно клинични пътеки и тогава сключването на колективен договор, който фиксирано увеличава заплатите на медиците, може да доведе до това икономически болниците да не могат да се справят", обясни д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това решение не е съвсем справедливо към труда и отговорността към хората, които работят в медицинската сфера. Гостът изтъкна, че медицинският персонал са хората, които работят за опазване на човешкия живот и националната ни сигурност, и тяхното заплащане не бива да е толкова ниско, колкото ще бъде дори след увеличението. 

"За съжаление, не мога да достигна до този праг, изискуем от анекса, сключен към края на април месец. За да достигна това увеличение, трябва да увелича с 50% бюджета за фонд работна заплата. Самото лечебно заведение ще бъде с отрицателен баланс и е въпрос на месеци да обяви несъстоятелност, ако сключа тези условия. Аз мога да увелича заплатите, но няма да мога да постигна тези нива на заплащане, които са определени", коментира шефът на болницата в Ардино д-р Гюнер Осман. 

Той отбеляза, че нямат задължения към персонала или фирмите доставчици. Според него младите лекари искат финансова стабилност и бързо кариерно издигане, което трудно ще се постигне в общинските болници. 

"Привличането на младите лекари е въпрос, който трябва да бъде с хоризонт от 10 години напред. Не може да имаме бързи решения. Ниското социално оценяване на труда на медицинските кадри води до това, че те искат бързо кариерно развитие. Това е сложна система, която трябва да бъде обвързана и с качеството на труда, защото само по себе си вдигането на заплатите няма да промени тази система, ако не въведем адекватно покачване на качеството на услугата. Огромен е дефицитът на млади лекари. Средната възраст на общопрактикуващите лекари е 58 години", подчерта д-р Симидчиев.

Гледайте целия разговор във видеото

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?

Да! Даже трябва да са задължителни за носене навсякъде на закрито.
9%
Не! Няма смисъл от маските, в тези горещини само пречат на дишането.
55%
Противник съм на ограничителните мерки, всеки трябва да преболедува Ковид-19.
30%
По-важно е да се следи за спазването на мерките, не само да ги въвеждат.
6%
Общо 2308 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК