fallback

Актовете на председателя на КЕВР не могат да се оспорват, но трябва избор на нов?

"В рамките на една седмица може да се избере нов председател", заяви д-р Орлин Колев

22.07.2022 | 08:52 Автор: Ваня Кузманова

Конституционния съд обяви за незаконен избора на Станислав Тодоров за председател на КЕВР.

"Това е пряко нарушение на принципа на правовата държава, както Конституционният съд изтъква в своите мотиви", изтъкна преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на "България сутрин". 

По думите му председателят е избран по остаряло вече законодателство. 

"Към момента сме изправени към една подобна процедура, визирам КПКОНПИ, дано да си вземе поука управляващото мнозинство и да не се получават подобни грешки, защото от такива решения страдат най-много тези, които са най-малко виновни", посочи д-р Орлин Колев пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че решенията, които досега е взимал председателят на КЕВР, не могат да бъдат атакувани и могат да бъдат обявени за нищожни, приемайки обратното ще нарушим принципите на правовата държава, а именно на същия принцип е взето решението на Конституционния съд.

 

"Актовете на председателя на КЕВР преди да се произнесе Конституционния съд са стабилни, а след решението на КС, взетите решение могат да се оспорват. Най-разумният подход в случая е да стартира нова процедура по избор на председател на КЕВР. Срокове няма, те зависят единствено от волята на парламента. В рамките на една седмица това може да се случи", заключи преподавателят по конституционно право.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback