Шефът на КЕВР: Решенията за тока, топлоенергията и газа остават валидни

Станислав Тодоров призова депутатите бързо да назначат нов председател на енергийния регулатор

21.07.2022 | 15:15 Редактор: Петя Кръстева

Решението на Конституционния съд спира напълно работата на Комисията за енергийно и водно регулиране  (КЕВР) в условия на икономическа криза. Това заяви председателят на енергийният регулатор Станислав Тодоров по време на брифинг.

Той призова народните представителите максимално бързо да изберат нов председател. 

По-рано днес Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционно решението на Народното събрание за избор на председател на КЕВР. Решението е прието с 9 гласа. КС беше сезиран от депутати от групата на ГЕРБ-СДС. 

Тодоров бе предложен от "Продължаваме промяната" за шеф на енергийния регулатор, а малко преди това - на 19 януари, той беше назначен от премиера Кирил Петков за четвърти зам.-министър на енергетиката. Още тогава опозицията предупреди, че Станислав Тодоров не отговаря на критериите за поста. 

Тодоров представи отчет за свършеното до момента пред медиите. Сред тях са либерализация на търговията, осигуряване на механизъм, по който "Булгаргаз" да си набавя необходимите количества за задоволяване на потреблението. През изминалата седмица бе сертифицирана и втората тръба от Гърция за доставки на газ.

"България вече не зависи само от един доставчик и само от една тръба, заради което  съм оптимист по отношение на доставките и осигуряването на газа в бъдеще", констатира той. 

Тодоров коментира и изявленията, свързани с увеличаването на топлинната енергия между 150 и 300%. 

"Реалното увеличение, което е справедливо да дадем, беше около 120 на сто. Независимо от това, Комисията намери ресурси и спря субсидиите на ВЕИ производителите и насочи парите към бита", припомни той.

По отношение на текущите задачи Тодоров подчерта, че е изискана информация от "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", а от днес е стартирала и проверка в Топлофикация - София. 

Тя е наредена заради задълженията на топлинното дружество  към "Булгаргаз" в размер на 330 млн.лева.  Според изчисления на Тодоров тази сума е еквивалентна на една трета от газовото хранилище в Чирен.

"Ако "Булгаргаз" имаше тези пари, можеше да ги инвестира в запълване на газовото хранилище, така че българските потребители и бизнес да имат по-голяма сигурност за зимния период", категоричен бе председателят на КЕВР. 

Той представи и кои ще бъдат темите, разглеждани на заседанието на Комисията - въвеждане на единна цена на балансираща енергия и по-голямо намаляване на цените на бизнеса, сертифициране на затворените газопреносни енергийни мрежи и успешно завършване на над 1000 дела по актове на КЕВР на стойност над 100 млн. лева.

"С днешното решение на Конституционния съд всички тези неща спират. Ефективно с него КЕВР спира работа", каза той. 

Тодоров е на мнение, че в условия на криза най-разрушителното нещо е една държава да остане без ръководители на своите институции. 

"България и Европа в момента се намират в най-голямата криза както за своята енергийна, така и за своята физическа сигурност за последните 40 години", смята ръководителят на КЕВР, който ще напусне енергийния регулатор след влизането в сила на решението на Конституционния съд .

В отговор на въпрос не е ли възможно друг да бъде упълномощен от самия Тодоров да изпълнява функциите на председател, той подчерта, че ръководителят на енергийния регулатор е и шеф на администрацията. При липса на такъв или при положение, че той не избран правомерно, няма как да функциите му да бъдат прехвърлени към друг човек или дори да нареди изплащането на заплати на служителите. Към момента месечните възнаграждения на работещите в КЕВР остават под въпрос. 

"Всички решения за цените на тока, топлоенергията и газа са взети единодушно. Затова те са валидни. Българските граждани могат да разчитат на тях за цените за следващите 12 месеца", обобщи той.

"Единствено тези решения, които са взети благодарение на това, че председателят е гласувал и неговият глас е допринесъл за мнозинството – те могат атакувани. Останалите решения произвеждат правен ефект, тоест не могат да бъдат съборени", обясни бившият конституционен съдия Пламен Киров. 

Според него крайните потребители не могат да направят абсолютно нищо. 

"Представяте ли си всеки потребител да води индивидуален иск срещу КЕВР – три милиона потребители отиват и съдят КЕВР във ВАС – тези дела ще приключат през 2050 и някоя година", прогнозира той. 

Първият проблем, който ще настъпи с отстраняването на енергийния регулатор, е определянето на цена за природния газ за месец август. По този начин бизнесът остава без сигурност за предстоящите цени на синьото гориво.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК