КЕВР проверява "Топлофикация-София", "Булгаргаз" може да спре доставките от 1 септември

Топлофикационното дружество е с дългове за над 328 млн. лв.

21.07.2022 | 11:13 Редактор: Елеонора Танева
КЕВР проверява

КЕВР започва извънредна проверка на "Топлофикация-София". Тя е разпоредена от председателя на комисията Станислав Тодоров след получено писмо от "Булгаргаз" ЕАД за просрочените задължения на топлофикационното дружество. Към 18 юли те са в размер на 328 228 561 лв. Дългът е натрупан основно в периода януари-юли 2022 г.

"Дълговете поставят газовото дружество в тежка финансова ситуация и застрашават енергийната сигурност на страната и стратегическите проекти, свързани с либерализацията на търговията с природен газ и диверсификацията на маршрутите и източниците", се посочва в писмото на "Булгаргаз".

Поставен е срок за плащане на дълговете - до 20 август. И се посочва какво ще стане, ако това не се случи: "Булгаргаз" възнамерява да прекрати от 1.09.2022 г. договора за доставка на природен газ, за да може да се гарантират доставките за останалите клиенти". 

Общественият доставчик обявява, че няма да планира доставка на заявените от "Топлофикация-София" количества за септември и ще предприеме действия за събиране на вземанията си по съдебен ред, включително и обезпечителни мерки.

КЕВР ще изиска от "Топлофикация-София" цялата документация и ще извърши пълен анализ на паричните потоци за периода 1.07.2021 г. - 30.06.2022 г. Проверката трябва да приключи до 5 август.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК