Опозицията скочи на "Продължаваме промяната" заради шефа на КЕВР, иска нов избор

Решението на КС дава основание за оспорване на решенията на енергийния регулатор

21.07.2022 | 14:55 Редактор: Елеонора Танева

Решението на Конституционния съд, с което обяви назначаването на Станислав Тодоров за шеф на КЕВР за противоконституционно, нажежени обстановката в Народното събрание.

Очакват се мотивите на съда. Тодоров беше предложен да оглави комисията от "Продължаваме промяната". Малко преди това на 19 януари той беше назначен от премиера Кирил Петков за четвърти зам.-министър на енергетиката. При избора му на 9 февруари ГЕРБ и ДПС не участваха в гласуването, а депутатите от "Възраждане" гласуваха "против".  

Членовете на КЕВР бяха намалени от 9 на 5. Още тогава опозицията предупреди, че Станислав Тодоров не отговаря на критериите за поста.

Месец по-късно КС образува делото по жалба на ГЕРБ-СДС. В НС опозицията настоя за нови правила за процедура по избор на нов председател на КЕВР, както и министърът на енергетиката да бъде извикан спешно в парламента. От ДПС поискаха да бъде изслушан и министър-председателят в оставка Кирил Петков.

"Призовавам със силата на вашето мнозинство да поканим веднага в залата министъра на енергетиката за търсене на спешен изход заради бруталното ви газене на Конституцията. Да внесете процедура по избор на нов председател на КЕВР, така че да продължи да работи", призова Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Това е безочието на ГЕРБ. Даже не се регистрирахте, даже не сте в зала, а цял ден говорите за държавническо поведение. Ето това е безочието на ГЕРБ, даже не се регистрирахте, не сте в залата", репликира я Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

"Служителите на КЕВР са длъжни от тази секунда да не изпълняват нито едно негово решение. КЕВР председател, ето това е форсмажор, благодарение на вас КЕВР няма председател", каза депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

"Когато заговорим за нарушение на закона, за щетите за бюджета, напомняйте на ГЕРБ, че има още един такъв случай на "Капитан Андреево". В момента се връща вашата фирма на границата", заяви представителят на "Продължаваме промяната" Михал Камбарев.

Напрежението между управляващи и опозиция стана повод за прекъсване на заседанието. Напусналите четворната коалиция депутати от ИТН заявиха, че при избора на председател на КЕВР ръцете им са били извивани. Тогава началникът на кабинета Лена Бориславова ги уверявала, че Станислав Тодоров отговаря на всички изисквания. 

Решението на КС дава основание за оспорване на решенията на КЕВР, но само на тези,  при които гласът на Тодоров е бил решаващ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК