България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Актовете на председателя на КЕВР не могат да се оспорват, но трябва избор на нов?

"В рамките на една седмица може да се избере нов председател", заяви д-р Орлин Колев

22.07.2022 | 08:52 Редактор: Ваня Кузманова

Конституционния съд обяви за незаконен избора на Станислав Тодоров за председател на КЕВР.

"Това е пряко нарушение на принципа на правовата държава, както Конституционният съд изтъква в своите мотиви", изтъкна преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на "България сутрин". 

По думите му председателят е избран по остаряло вече законодателство. 

"Към момента сме изправени към една подобна процедура, визирам КПКОНПИ, дано да си вземе поука управляващото мнозинство и да не се получават подобни грешки, защото от такива решения страдат най-много тези, които са най-малко виновни", посочи д-р Орлин Колев пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че решенията, които досега е взимал председателят на КЕВР, не могат да бъдат атакувани и могат да бъдат обявени за нищожни, приемайки обратното ще нарушим принципите на правовата държава, а именно на същия принцип е взето решението на Конституционния съд.

 

"Актовете на председателя на КЕВР преди да се произнесе Конституционния съд са стабилни, а след решението на КС, взетите решение могат да се оспорват. Най-разумният подход в случая е да стартира нова процедура по избор на председател на КЕВР. Срокове няма, те зависят единствено от волята на парламента. В рамките на една седмица това може да се случи", заключи преподавателят по конституционно право.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК