fallback

Средната възраст на учителите пада, но достатъчен стимул ли е увеличението на заплатите?

Коментар на Силвия Итова и Стоян Димитров

22.07.2022 | 08:10 Автор: Искра Ангелова

Най-малко 1486 лв. ще получават учителите от 1 септември 2022 г. Това е увеличение с 5% в сравнение със сегашното стартово равнище.

"Важно е да стимулират учителите, но е много по-важно да се говори за качеството на образование - как да мотивираме и задържим младите учители в образователната система. Как образованието да стане ценност за учениците. Когато аз стартирах своята кариера, заплатата беше в пъти по-ниска от текущата и това не е бил мой основен стимул. За мен учителската професия е ценност, искам да дам най-доброто от себе си на учениците, защото те черпят от нас. Ние сме техния пример", каза учителят Силвия Итова в студиото на "България сутрин".

Според колегата ѝ - Стоян Димитров, увеличението е доста стимулиращо.

"Вече се забелязват и доста мъже, които кандидатстват за работата. Средната възраст започна да се понижава, което е доста хубаво. Тук не е важно точно колко пари ще вземеш, а колко ще се раздадеш, за да научиш тези деца и да постигнеш целите си. И в края на годината да си кажеш, че си е заслужавало. Учителската професия не е само да влезеш в класната стая. Трябва да бъдеш и психолог, за да разбереш тези деца", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

За него да бъдеш учител е призвание.

"Трябва да се вслушаме в самите деца, трябва да видим тяхното развитие, начинът, по който се предава самият материал и по какъв начин те го усвояват. Тук основна роля изиграват и родителите. В България вече са въведени и различни методи за разнообразяване на децата. Те имат тази петминутка в час, в която могат да се разтоварват", поясни Стоян Димитров.

Попитана какво трябва да се промени в учебниците, Силвия Итова отговори: "Образованието не е това, което е било преди 10 години. Виждаме как светът се променя, той е много динамичен. Важно е и образованието да върви с тази динамика. Важно е да се осъвременят учебните програми. По време на лятната академия моите учители активно преподават."

"Трябва да се чуе мнението на всеки един учител, а не да има една представителна извадка от 5000 колеги. Всеки един учебник е сложен, тук е ролята на учителя - по какъв начин ще пресъздаде, така че материята да бъде разбираема за неговите ученици. Един учител учи непрекъснато", категоричен е Димитров.

И двамата са съгласни, че стартът на учебната година трябва да си остане на 15 септември.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback