България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Масово шофираме пияни и дрогирани, живеем в разградено общество

Алекси Кесяков и д-р Владимир Пожарашки коментираха наболелия проблем

14.07.2022 | 09:18 Редактор: Тодор Петров

Десетки българи шофират под въздействието на алкохол и наркотици. Експертът по пътна безопасност и бивш шеф на "Пътна полиция" Алекси Кесяков посочи в "България сутрин", че много хора са под въздействието на алкохол в нормалния си живот. 

"Проблемът "алкохол и наркомания" опира до всички сфери на живота. Това, че са хванали 25 души, означава, че 10 хил. души в този момент управляват под въздействие на алкохол или наркотици. Цялото им обкръжение знае, че тези хора употребяват. Трябва да се обърнем към близките, които знаят, че техните приятели или членове на семейство употребяват, да се постараят да ги възпрат. Спрете ги, защото са застрашени да влязат в затвора или да ходим на погребение", коментира той.

Психотерапевтът д-р Владимир Пожарашки отбеляза пред Bulgaria ON AIR, в обществото ни е прието да пием алкохол, когато седнем на масата. 

"Шокирани хора ми казваха: Не може да кажеш "Наздраве" с чаша вода. Имаме странни нагласи сред хората в обществото. С алкохол потискаме невротичните си напрежения. Алкохолът е най-достъпният антидепресант. Дрога също може да си купите навсякъде. Имам пациенти, които казват, че са опитвали всякакви видове дрога. Масово младите хора ползват наркотици и алкохол", сподели той в студиото на сутрешния ни блок.

"Много е лесно да си купиш алкохол и да се напиеш. Друг е въпросът дали в житейски план можеш да се справиш. Тук е нужно цялото общество да се замисли. Ако си живял в семейство, в което редовно се употребява алкохол, ти предаваш тази динамика на децата си", каза още д-р Пожарашки.

Алекси Кесяков изтъкна, че контролът е краен елемент. По думите му по-строгите санкции имат възпиращо действие, но няма да се променят това, че се създават условия хората да са под въздействието на алкохол и наркотици. 

"Контролната система не трябва да е сама на пътя. Алкохолът и наркотиците намаляват възможностите на човек да реагира адекватно. В съчетание със скоростта е равно на самоубийство. Скоростта убива хората. Безопасността на движение е споделена отговорност между участниците и институциите, които формират условията за движение", подчерта той.

Пожарашки се съгласи, че контролът е важен, но е крайна мярка. Според него е важно да обърнем внимание върху съзнанието на хората. 

"Това са безотговорни хора, тяхното престъпление е относно отговорността към цялото общество. Нужно е българите да преразгледаме какво става в обществото на ниво ценностна система. Имаме загуби на ценности, живеем в разградено общество, в което всеки си прави каквото поиска", алармира психотерапевтът.

Алекси Кесяков поиска да се направи преглед на безопасността на цялата пътнотранспортна система. Дошло е време да направим глобален преглед, навсякъде трябва да се приеме най-доброто, което е направено по света, заяви експертът по пътна безопасност.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК