България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Министър Божанов: До 1-2 седмици данните за джигитите на пътя може да са публични

Ще бъде трудно, но ще опитаме да съставим правителство, ако получим мандат - хората не искат избори, заяви министърът в оставка

13.07.2022 | 09:13 Редактор: Елеонора Танева

Министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов предлага фишове и актове, издавани от МВР от 2010 г. досега, да станат публични. Предложението е с цел да се подобри пътната безопасност.

"Технически е възможно това да се случи за 1-2 седмици. Въпрос на време е да успеем да свършим с МВР тази работа докато все още изпълняваме правомощията си. По закон следва всички данни, които държавата събира и не са лични данни, да бъдат публични. В публичната информация ще става ясно по кой член е нарушението, размерът на глобата, дали е електронен фиш или акт, мястото на нарушението, евентуално данни за автомобила, с който е извършено то, населено място на нарушението и на регистрацията на автомобила. Ще има заличени лични данни, но ще е ясно, ако едно лице има 20 фиша", заяви министърът в оставка Божидар Божанов в студиото на "България сутрин".

С тази промяна данните ще могат да се анализират не само от МВР, но и от всички институции, които се интересуват от безопасността на пътя. По думите на Божанов тази реформа ще помогне в борбата с нарушителите в дългосрочен план.

"Това не е полицейска акция на пътя. Ще бъде ясно къде да бъдат фокусирани усилията. Тези които слагат "чадъри", които видяхме, че са на ниски нива, ще знаят, че някой ги следи, не само техните колеги. Няма да реши всички проблеми, но ще е един от факторите за по-безопасни пътища", убеден е Божанов.

Той коментира софтуерния проблем, който някои бензиностанции имат във връзка с отстъпката от 25 ст. за литър гориво при плащане с карта.

"Проблемът не е в системата на НАП, а с конкретните търговски софтуери на бензиностанциите, там държавата няма отношение. Надявам се, че скоро фирмите, които отговарят за софтуерите, ще отстранят проблемите. Държавата не се меси в тях, трябва само да отговарят на общи изисквания, заложени от НАП", обясни министърът в оставка.

Той отчете и успехите, които е постигнал по време на мандата си. Един от първите - реално изграждане на Министерство на електронното управление.

"Електронната идентификация е по-напред от последните 5 г., има сключен договор, разработва се приложението. В срок до края на годината, а може пилотно и по-рано, ще има мобилно приложение, с което да се използват електронни услуги. Подготвили сме и редица законодателни промени. За да ползваме електронни услуги, няма да има нужда от електронен подпис, който освен скъп е и труден за получаване. Също така би трябвало, когато една администрация иска удостоверение от друга, да я събира служебно. Предвидено е и намаляване на таксите за предоставяне на услуги по електронен път", отчете Божанов. 

Ако се стигне до предсрочни избори, част от тези промени няма да влязат в сила, но според него е важно да има приемственост и процесите да бъдат финализирани.

Той се надява да се стигне до формиране на правителство в рамките на настоящия парламент. А ако ДБ получи третия мандат за съставяне на правителство, ще се положат максимални усилия това да се случи.

"Подкрепа ще търсим в рамките на бившата коалиция, първо с "Продължаваме промяната". Ще говорим и с депутатите от ИТН, да видим дали тяхната подкрепа е възможна и в контекста на изискванията на "Продължаваме промяната" за принципно управление, а не да се разбираш с хора от диванчета. Ще бъде трудно, но ще опитаме, хората не искат избори", коментира Божанов.

И бе категоричен, че подкрепа за правителство няма да се търси от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", но са логични разговори с тях в НС във връзка с провеждането на политики.

Божанов би продължил да изпълнява поста си в един технократски парламент, ако получи покана. Одобрява и времето, за което президентът Радев определи евентуалните предсрочни избори - началото на октомври.

"Това е разумен вариант, кампанията ще бъде през септември, хората ще са влезли в работния ритъм. Няма да са на море. По-далечни избори от лятото са по-добрият вариант", убеден е Божанов.

Също така той подчерта, че ДБ не се притеснява от предсрочни избори. 

"Избори не ни притесняват чисто партийно, резултатите ни са по-високи спрямо предишните избори и прогнозите от април. Резултатът ни вероятно ще бъде нагоре. Но въпросът е трябват ли ни още 5-10 депутати, след кампанията ще се върнем в изходна позиция - със сложно сформиране на коалиции между партии, които са се карали до преди 2 дни", коментира министърът в оставка. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
still
преди 2 месеца
Вижте какво правят другите държави: електронна книжка, показва се на телефона. Ако имаш задължения за плащане - книжката мига или е в сиво. Ако имаш неплатени задължения след срока на плащането, книжката е затъмнена. Това е в няколко държави в Европа, като има нюанси. Престанете да измисляте топлата вода. Сигнализирай за неуместен коментар