България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По-евтино или по-скъпо ще се возим в градския транспорт в София с новите билети?

Прошко Прошков: Направени са над 100 оптимизации на транспорта, за да бъде по-ефективен

28.06.2022 | 09:24 Редактор: Тодор Петров

Предвижда се въвеждането на времеви билет в градския транспорт в София.

"Приходите в София са намалели драстично. Субсидията ни като община се увеличи двойно. Войната засили нагоре цените на енергийните ресурси. Чувам, че в парламента има предложение за половината компенсация, необходима на общината. В тези години на пандемия си написахме домашното, изгради се тази система за билетите. Направени са над 100 оптимизации на транспорта, така че той да бъде по-ефективен", каза в "България сутрин" Прошко Прошков, член на комисията по транспорт в СОС и заместник-председател на СОС.

Единственото място, където се предвижда увеличение на цената на билета, е когато той се закупи от водача, хартиен е и важи само за превозното средство, стана ясно от думите му. 

"На водача работата му не е да продава билети. В интернет вече всеки може да си закупи билет или електронна карта. Билетът си остава 1,60 лв. и мога да се возя колкото пъти искам в рамките на 30 минути. В последното превозно средство, ако се кача до 29-ата минута, също ми важи билетът. Системата отчита времето, в което влизаме. При абонаментната карта валидираме. 95% от пътуванията в София с едно-две прекачвания ще се покриват от билета от 1,60 лв.", обясни Прошков.

Пред Bulgari ON AIR той посочи, че ще се въведе и билет за 2,20 лв., но той ще е за прикачване до един час. За особено дълги пътувания, които са свързани със селата в системата на Столичната община. Или да направите пауза, в която да си свършите някаква работа. 

"Няма промяна в цените на абонаментните карти. Годишната карта е безалтернативно по-евтина. Въведохме и 24-часова карта в новата тарифна политика, която ще се приеме след 20 юли. Градският транспорт е длъжник по отношение на скоростта си, но няма по-добра алтернатива от него", подчерта Прошков.

Той изтъкна, че икономическата рамка е показала 143 млн. лв. дефицит. Съкратени са няколкостотин човека от администрацията, а оптимизации се правят постоянно. 

Има предложение за по-висока цена на билета за метрото, отбеляза Прошков.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК