По-скъпо - билетите за междуградските автобуси да скочат с 20%, настояват превозвачи

Причината е в поскъпването на горивата и решението за двойно вдигане на ТОЛ таксите за автобусите

24.06.2022 | 17:50 Редактор: Елеонора Танева

За увеличение с близо 20% в цената на билети за извънградските курсове, настояват превозвачите. Причините - поскъпването на горивата и решението за двойно вдигане на ТОЛ таксите за автобусите. 

Петър и Дарина пътуват често от Силистра до София. Билетите им в двете посоки струват точно 121 лв. Новото поскъпване ще се отрази сериозно на джоба им.

"Ще ни затрудни доста понеже сме и пенсионери, нашите доходи не са високи. Държавата трябва да реагира като намали цените на горивата, с което ще поевтинеят билетите", предлага Дарина.

Петър е на мнение, че вдигането на ТОЛ таксите е необходимо.

"Трябва малко да ги увеличат, в сравнение с леките коли", убеден е пенсионерът. 

Засега не е ясно с колко ще скочат билетите, но за транспортните фирми увеличението е неизбежно, казват от бранша.

"Българският гражданин ще плати цената на безобразията, които продължават да вършат нашите представляващи държавата", предупреди председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Оказва се, че решението за промяната в тарифите на ТОЛ системата е дошло минути преди да бъде гласуван вотът на недоверие към кабинета.

"Премиерът Петков няколко дни преди това каза, че ИТН всъщност е мафията и в последния ден преди вота "Продължаваме промяната" гласува с мафията и това е нещо, което много държим да подчертаем", добави Милтенова.

Така на практика, ако сега за линията София-Бургас фирмата е плащала 10 000 лв. на държавата, сега ще ѝ струва двойно. От бранша са категорични - ще обжалват решението и ще настоява да бъде отменено. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК