Събев: Писмата от картел на "превозвачите" са с неверни твърдения

"Организаторите на кампанията имат интереси и цели", пише той в съобщение

10.06.2022 | 12:15 Редактор: Искра Ангелова
Събев: Писмата от картел на

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев се обърна към българските превозвачи с призив да не се поддават на манипулации и фалшиви твърдения, съобщиха от пресцентъра на министерството. Поводът за това е разпространено сред бранша съобщение, съдържащо множество неверни информации.

Една от тях е, че българската страна се е съгласила държавите членки на ЕС да имат право да контролират и санкционират чужди превозни средства на своя територия, относно спазването на разпоредбите по Пакет Мобилност I за връщане на превозното средство в държавата членка на установяване на всеки 8 седмици.

"По отношение на това невярно твърдение ви информираме, че на 2 юни 2022 г. бе проведено заседание на Работната група по правоприлагане към ЕК, където взеха участие представители на ИА "Автомобилна администрация". Българските представители изразиха категорично становище, че в обхвата на разпоредбата за връщането на превозното средство не трябва да попадат ремаркетата и полуремаркетата, тъй като същите не се вписват в националния регистър, често биват теглени от други транспортни фирми или превозвани без влекач с комбиниран транспорт", се казва в част от съобщението.

"По отношение на предвидената в Раздел III от насоките възможност за контрол на пътя за спазването на правилото за връщането на превозното средство, българската страна изрази категорична позиция на несъгласие с това, тъй като в текстовете на регламента контролната дейност относно връщането на превозното средство се извършва от националните компетентни органи на държавата издала лиценза, като тази контролна дейност не може да бъде извършвана на пътя. Този въпрос ще бъде обсъден и на предстояща експертна среща с екипа на отдел "Сухопътен транспорт" в ГД "Мобилност и Транспорт" към Европейската комисия", допълва министър Събев.

Публикуваме пълния текст на обръщението на министър Николай Събев към българските превозвачи, без редакторска намеса:

Уважаеми колеги,

Виждам, че във Вашите среди определена група от фирми продължава да настройва бранша срещу работата на Министерството на транспорта и съобщенията. Искам да обърна внимание, че предоверяването на тези "съобщения" може да доведе до взимането на управленски решения от Ваша страна, които директно да увредят Вашите бизнес интереси.

Давам си сметка и смятам, че е съвсем нормално голяма част от Вас да нямат ежедневна информация за реалните процеси, с които аз като министър съм се заел, за да застане нашият транспортен бранш уверено, със самочувствие и успешно на европейския пазар.

Експертите на ИА "Автомобилна администрация" са на Ваше разположение за всяка информация, която може да Ви бъде необходима. Оттам ще получите достоверни данни за всичко, което се случва, съобразено с правилата и законите.

Имайте предвид, че организаторите на кампанията срещу Министерството на транспорта и съобщенията имат интереси и цели, които в голямата си част не съвпадат с тези на превозвачите от бранша.

Използвам случая да Ви уведомя, че във вторник (07.06.2022 г.) започнахме разговори на най-високо ниво с полското правителство за премахването на процедурата за заплащане на гаранцията за бъдещи глоби."

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК