България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Горивата скоро ще поскъпнат с още 15 ст., ще стигнат ли 4 лв. за литър?

Поевтиняване ще има, когато свърши войната в Украйна, обяви Димитър Хаджидимитров

23.06.2022 | 08:18 Редактор: Елеонора Танева

Цените на горивата достигнаха 3,50 лв. за литър, КЗК видя нарушения и дъмпинг, а граждани излязоха на протест срещу поскъпването.

"Поскъпването се дължи на санкциите на ЕС за спиране на доставките от Руската федерация. Нашето правителство постигна отсрочка от 2 г. Но след решението на ЕС вече има над 35 ст. поскъпване на цените на горивата, което все още не се е отразило на цената на колонките. Там увеличението е от 15 ст., очакваме още толкова, ако не намалее цената на нефта", прогнозира зам.-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров в студиото на "България сутрин".

Убеден е, че на този етап не може да се говори за достигане на цена от 4 лв. за литър дизел или бензин.

"Реалистична е цената от 3,60 на колонката. За една година поскъпването е с над 1 лев. Войната е виновна за това. Поевтиняване ще има, когато войната свърши", убеден е Хаджидимитров.

Пред Bulgaria ON AIR той беше категоричен, че спекула с цените на горивата няма. 

"Спекула няма, има дъмпинг от най-голямата компания в страната. Ако предлага на другите за 3,44 дизела, на техните колонки го продава за 3,43, което удря дребния бизнес. А реално 3,51 лв. е цената за оцеляване в бранша. Тази компания преработва уралски нефт, който е с 30% по-евтин, има по-високи транспортни разходи, но печалбата, която реализира от 20% на едро, е около 50 ст. Пускат 2-3 ст. по-добра цена и по този начин блокират вноса. Обират клиентелата. През цените на едро и мачкат дребния бизнес", обясни зам.-председателят на АБТПВГ.

Според него с компенсацията от 25 ст. на литър гориво само ще бъде затруднен бизнесът. 

"Ние предложихме на правителството да се помага на всички, свързани с горивата, с намаляване на ДДС. Да прибира по 40 ст. от ДДС вместо 60. И това да бъде временна мярка за 3 месеца. Тези 20 ст. да бъдат за всички и да останат в икономиката. Решението на правителството е добро за потребителите, но ще притисне бранша", каза Хаджидимитров.

Той уточни, че спекула в цената на горивата има, но тя е на световно ниво. Поевтиняване може да има, ако на световните пазари цената има поне 5-дневен спад.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
съд и затвор
преди 1 година
Това е заслуга на Кирчо и Кокорчо и Партията на Предателите! Сигнализирай за неуместен коментар