България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пламен Юруков: ГЕРБ избра най-подходящия момент да иска вот на недоверие

"Продължаваме промяната" абсолютно неподготвени влязоха във властта, смята бившият лидер на СДС

16.06.2022 | 09:18 Редактор: Здравко Черкезов

ГЕРБ избра най-подходящия момент да иска вот на недоверие. Това заяви бившият лидер на СДС Пламен Юруков в студиото на "България сутрин".

"И господин Борисов, и най-близкият му кръг имат усета за слабостта на противника и да нападнат в точния момент. Както казваме в айкидото - първо вадиш някой от равновесие и след това го събаряш. В момента правителството е извадено от равновесие и от ГЕРБ имат намерение да нанесат два последователни удара", коментира Юруков.

По думите му първият удар – гласуването за отстраняването на председателя на Народното събрание Никола Минчев, ще бъде тест за втория – вотът на недоверие срещу кабинета "Петков". 

"Ако не мине вотът на недоверие, това означава, че по определена причина сегашната опозиция не желае да поеме управлението и вече е необходима политическа гъвкавост, за да може "Продължаваме промяната" да продължи реализирането на своята политика. Но те абсолютно неподготвени влязоха във властта и оттам естествено имаше едно неподредено законодателство", посочи бившият лидер на СДС в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Юруков войната в Украйна е помогнала политически на правителството да консолидира властта.

"Помогна им да вземат ясна позиция, че е крайно време България да се откъсне от Русия и да предприеме целенасочено към свободния демократичен свят, и да спазва ангажиментите си като пълноправен член на НАТО", отбеляза той.

Бившият лидер на СДС похвали "Има такъв народ", че стратегически са избрали да не поемат отговорност за управлението на страната. "Отвори им стратегия да се оттеглят и да покажат, че наистина те крепят правителството", посочи Юруков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК