България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Миков: Ще свалят Минчев, мнозинството ще се преформатира и отиваме на избори

"Нямаха управленска програма, движиха се без компас, това е провал", заяви бившият лидер на БСП

16.06.2022 | 08:55 Редактор: Тодор Петров

Първият опит за сваляне на кабинета "Петков" вече е факт. ДПС и "Възраждане" изразиха готовност да подкрепят внесения от ГЕРБ вот на недоверие, а депутатите от "Има такъв народ" ще гласуват поотделно. 

Бившият председател на Народното събрание и бивш лидер на БСП Михаил Миков заяви пред Bulgaria ON AIR, че пътищата за намиране на общи решения са все по-малко и изборите са решението. Той очаква предсрочният вот да се състои наесен, а избирателната активност да бъде изключително ниска.

"Може би това е първият кабинет, който няма програма за управление. Може би е първият кабинет, който няма ясна законодателна програма, която да отразява политически приоритети. Някои от тях не разбраха за 6 месеца какво се случва. Беше пропуснато много време от лидерската група и правителството, движиха се без компас. Това е провал", коментира Миков.

"Разпределиха си министерствата, както някога са се разпределяли феодалните имения. Замерянията с "мафията" излъчват ниска политическа култура, търсене на пиар ефект, политическо надвикване. Къде са гражданите и техните интереси в това море от взаимни обиди? Когато кофите с черна боя са хвърлени по тези, с които утре би трябвало да търсиш път за общи решения...", каза още той в "България сутрин".

Според него въпросът, който стои днес, е ще се преформатира ли мнозинството в парламента, а смяната на председателя на парламента ще бъде ясна индикация за това. 

"Смятам, че тя ще бъде приета. Това е знак, че правителството е загубило мнозинство. Сегашното управление е малцинство. Може би парламентът ще поеме нещата, а не след дълго и президентът с неговите правомощия. Моите очаквания са да се отива към предсрочни избори есента", заяви Миков.

"От "Продължаваме промяната" могат да намерят подкрепа от всеки, но това е шанаджийство в политиката, това е бракониерство. То изкривява резултатите от изборите и всяка партия е изключително ревнива. Такава промяна на броя не е само аритметика", изтъкна той.

Миков определи действията на БСП като провал. Предупреждавах, че влизането в коалицията е лоша перспектива за БСП, влизането в управлението е венец на този път надолу, отбеляза той. 

И призна, че постоянно получава предложения да се присъедини към някоя политическа формация. В момента обаче не обмисля конкретно предложение. Категоричен е, че България има нужда от смяна на политиката.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК