България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социален психолог: Правителството е групов брак, съжителството ще е трудно

Доц. д-р Димитров изтъкна, че лоялността се възпитава и подхранва

15.06.2022 | 08:05 Редактор: Теодора Патронова

Коалиционните партньори се обвиниха в предателство, стреляха се със записи, опит за натиск и връзки с мафията.

"Тестовите методики са отдавна известни в психологията. Имат своето място и по никакъв начин не са нещо, което не може да бъде прилагано в политическия живот и партийното строителство, защото дават обективна информация за отделни черти за личността. В крайна сметка, независимо от това какви личностни характеристики притежава един човек, те може или не може да бъдат проявени в зависимост от социалните ситуации, в които той попада", коментира социалният психолог доц. д-р Николай Димитров в "България сутрин".

Той добави, че съжителството на правителството ще продължи трудно. Гостът поясни, че това е много интересен групов брак - много труден за балансиране процес, защото рано или късно в човека се проявява чувство за собственост. По думите му, когато има повече от двама партньори, винаги се случва така, че има някои, които са неудовлетворени и се получават проблеми.

"Българите нямаме добра политическа култура. Ние се опитваме да живеем по моделите на демократичните политически общества от 30-ина години насам. В тези години ние нямаше как да избегнем грешките на растежа. Факт е, че при нас се понатрупаха повече грешки на растежа, но и ние ни предаваме някакво свръхзначение. Няма нищо лошо да има коалиционни правителства", обясни доц. д-р Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той каза, че ако трябва да предложи терапия на коалицията, би ги закарал някъде, където да могат на спокойствие да се скарат или дори да се сбият, но да започнат да си говорят. Според него обаче това няма да сработи в тази ситуация, тъй като има твърде много втори планове и неща, които ние не знаем. 

"Единственото нещо, което се надявам да се е запазило в тези хора, защото очевидно добрият тон вече го няма, е чувството за реалност. За това, че са сега и тук и трябва да могат да погледнат близките си в очите. Да започнат поне да си говорят, защото предстоят много сложни месеци и в политически, и в икономически аспект", подчерта доц. д-р Димитров.

Той обърна внимание, че не е необходимо всеки редови член да се вижда всеки ден с председателя на партията, но комуникацията трябва да върви. По думите му трябва да имаме преки доказателства, че това, което правим, си заслужава. Социалният психолог изтъкна, че лоялността се възпитава, подхранва и е нещо, което се дава в замяна. Той поясни, че пропукването в "Продължаваме промяната" е в аспекта на дисциплината и публичното говорене. 

"Ако са достатъчно разумни, ще се обединят, дори и заради старото клише, че в "политиката няма вечни врагове, има вечни интереси". Зависи какви интереси ще успеят да намерят като сходни, но ако са достатъчно разумни, би следвало да направят някакви компромиси", отбеляза доц. д-р Димитров.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК