България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проучване показа липса на доверие в институциите и ниска гражданска активност

Панчугов: Като общество сме абсолютно неспособни да виждаме съюзници в другите около нас

25.05.2022 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

Ниското доверие към институциите, силната родова принадлежност и ниската гражданска активност ни вкарват в един порочен кръг на бездействие. Това са едни от резултатите от проучването "Индекс за гражданско здраве", направено от фондация "Софийска платформа".

Политологът Христо Панчугов е част от екипа, който е провел това изследване. В студиото на "България сутрин" той посочи, че индексът е опит да се съберат на едно място данни за много сфери, които изграждат демократичната култура на едно общество. 

Да измери правната рамка, в която функционира гражданското участие. Индексът гледа всички процеси, които подпомагат или възпрепятстват гражданското участие. Самото изследване на нагласите е отнело няколко месеца, но работата по методологията е отнела над една година. Идеята е да се провокира интерес към процесите в основите на българското общество. 

"Добрите новини са свързани с възможността и оценката, която гражданските организации дават на правната рамка. Има създадена институционална основа гражданите да бъдат включвани в процеса на вземане на решения. Лошата новина е, че самите институции нямат капацитет да включват гражданските организации. Липсва и капацитет на самите граждански организации. Има много силно клъстериране на граждански организации в София за сметка на страната", обясни Панчугов.

Проучването показва, че хората нямат доверие на политиците. Според Панчугов липсва усещане, че интересите ни могат да бъдат споделени извън близкия семеен кръг. Към всички други се подхожда с недоверие.

"Над 66% от гражданите заявяват, че не са участвали в какъвто и да е процес, свързан с гражданска активност. Като общество сме абсолютно неспособни да виждаме съюзници в другите около нас. Около 40% от тези, които казват, че биха направили нещо, всъщност биха отишли да гласуват. Други опити за натиск върху политическата система са почти непознати на гражданите", посочи политологът пред Bulgaria ON AIR.

Замеряме се с решения и обикновено се стига до замръзване на политическите позиции, без възможност за диалог и промяна, смята той.

По думите на Панчугов предложението на премиера Кирил Петков за свикване на КСНС по темата "Северна Македония" е безумно. По-разумно е да води разговори с политическите формации извън публичното пространство и да се търси компромис, отбеляза политологът.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Кармен Младенова
преди 1 година
Какво доверие на полит-кариеристи-далавераджии за които пост,привилегии и пари е всичко на този Свят!? Продажници за които понятията народ и Родина не съществуват.... Сигнализирай за неуместен коментар