България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Проф. Христова: У нас няма случай на маймунска шарка, няма да се стигне до пандемия

Прекаралите едва шарка са защитени на 85% от разпространяващото се заболяване

25.05.2022 | 08:19 Редактор: Тодор Петров

Нямаме дори и съмнителен случай на маймунска шарка в България. Знаем как да я установим. Има характерна клинична картина с обрива, който се появява след няколкодневна температура. Обривът е с пъпки, в които се оформя мехурче с бистра течност, тя става гнойна и се спуква, образува се коричка. Всичко това преминава до 3-4 седмици. Заболяването не е тежко, много леко протича при хората. Далеч е от вариолата, смъртността е много ниска - около 1%.

Това заяви в студиото на "България сутрин" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Тя добави, че има над 100 случая в света и се касае за епидемичен взрив. Няма да се стигне до пандемия, тъй като става дума за предаване при много близък контакт между хората, предполага проф. Христова.

Директният контакт предполага такъв с телесни течности или с бельо или кърпи, ползвани от заразения човек, стана ясно още от думите ѝ пред Bulgaria ON AIR.

"Заболяване e от Африкa, от района на Конго. Винаги през годините е имало вносни случаи на маймунска шарка. Доста бързо се е самоограничавало. Сега се оказва, че имаме вторични огнища, които се разрастват. Твърде вероятно е заболяването да стигне до България и трябва да сме подготвени. Няма готови тестове, които може да се закупят. Ще разпространим инструкции за вземане и изпращане на материали", обясни директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова посочи, че заболяването се наблюдава предимно при млади мъже, обривът първо е в областта на гениталиите. Това не е полово предавано заболяване или само при хомосексуалистите, изтъкна тя.

"На 85% от заболяването са предпазени хората, които са прекарали едра шарка. Ваксината срещу едра шарка показва много висок процент на ефективност и със сигурност ще възпре сериозно протичане на заболяването", каза още проф. Христова.

Тя очаква епидемичният взрив да затихне сравнително бързо, но не изключва необходимостта от по-масова ваксинация, ако заболяването се разраства. Заболяването е самоограничаващо се, но е много важно поведението на хората - на заразения и на тези, с които той контактува.

Мистериозният хепатит при децата

За мистериозния хепатит при децата тя каза, че протича без жълтеница и без болки. Възможно е да е свързан с Ковид пандемията и намаления ни имунитет, или с патологична реакция на имунната система.

"Вече имаме един такъв случай, който беше официално съобщен в системата за надзор на ЕС. Отговаря на определението - дете под 16 г., с остър хепатит, без доказана етиология. Изписано е в отлично състояние. Видяхме, че има и други такива деца 3-4 месеца назад", коментира проф. Христова.

Ковид пандемията

"Ковид-19 не си е отишъл и още години няма да си отиде в този по-сериозен вариант. Ще остане сред нас като лека респираторна инфекция. Заболеваемостта вече е под 60 на 100 хил. население. Със затопляне на времето респираторните инфекции намаляват. Ковид ще ни изненада отново през есента. През лятото имаме други заболявания, за които трябва да се тревожим - чревни инфекции, кърлежо-предавани инфекции", заяви проф. Христова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
хе хе
преди 1 месец
Дежавю с кобита.Няма да се стигне до пандемия, няма да дойде в Европа, камо ли в България... Сигнализирай за неуместен коментар