ЕС готви ваксинационен план за маймунската шарка, обмислят ограничения на пътуванията

Голям е броят на случаите при гейове и бисексуални мъже

23.05.2022 | 14:26 Редактор: Искра Ангелова
ЕС готви ваксинационен план за маймунската шарка, обмислят ограничения на пътуванията

Европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за справяне с необичайната епидемия от маймунска едра шарка, а световните здравни ръководители обмислят ограничения за пътуване.

Днес здравните ръководители на ЕС публикуваха оценка на риска, чрез която ще посъветват държавите членки да подготвят програма за въвеждане на ваксини, за да се контролира разпространението.

Не съществува ваксина срещу маймунска едра шарка, но ваксината срещу дребна шарка, която е била предлагана до изкореняването на вируса преди повече от четири десетилетия, е 85% ефективна за спиране на инфекция с маймунска едра шарка.

Стратегията, известна като "кръгова ваксинация", включва поставяне на инжекции и наблюдение на всички лица в близост до заразен човек, за да се създаде буфер от имунизирани хора, които да ограничат разпространението на болестта.

Експертите предупреждават, че държавите могат да въведат ограничения за пътуване, за да контролират разпространението на болестта, ако Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията за извънредна.

Но ваксината, наречена Imvanex и произведена от базирания в Дания производител на лекарства Bavarian Nordic, не е разрешена за употреба срещу маймунска едра шарка в Европа.

Европейската агенция по лекарствата одобри инжекцията за употреба срещу дребна шарка през 2013 г., а Американската агенция по храните и лекарствата даде зелена светлина на инжекцията за двете инфекции през 2019 г., припомня БГНЕС, цитирайки "Дейли мейл".

Няма и налични данни за това колко безопасна е тя за хора с отслабен имунитет или за младежи - групите с най-висок риск от епидемията.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заяви, че на този етап няма да е "лесно решение" да се препоръча Imvanex да се разпространява сред всички близки контакти. Той заяви, че държавите трябва да извършат анализ на риска и ползите за всеки контакт, преди да решат дали да му поставят инжекция.

Imvanex съдържа модифициран ваксинален вирус, който е подобен на дребната шарка и маймунската едра шарка, но не причинява заболяване при хората. Поради сходството си с вирусите на едрата шарка, антителата, произведени срещу този вирус, осигуряват кръстосана защита.

Ръководителите на СЗО са били информирани за 92 потвърдени случая до събота и 28 подозрителни инфекции, повечето от които са били открити в Европа. Истинският брой на случаите обаче ще бъде многократно по-висок, тъй като водещи учени предупреждават, че предаването на инфекцията в общността означава, че част от разпространението неизбежно остава незабелязано.

Непропорционално голям е броят на случаите при гейове и бисексуални мъже.

В Испания, където са регистрирани 30 случая на тропическия вирус, повечето от тях са свързани с една "сауна" в Мадрид. Фестивалът на гордостта на Канарските острови, който се провежда между 5 и 15 май и се посещава от 80 000 души от Великобритания и цяла Европа, също се разследва, след като беше свързан с многобройни случаи на маймунска едра шарка в Мадрид, Италия и Тенерифе.

Експертите предупредиха, че може да се стигне до връщане на ограниченията за пътуване, въведени по-рано, за да се ограничи разпространението на новите варианти на Ковид-19.

Професор Кати Бергин, експерт по работата на СЗО в юридическия факултет на Корнел, заяви, че ако СЗО обяви маймунската едра шарка за извънредна ситуация за общественото здраве с международно значение (PHEIC), държавите почти сигурно ще въведат ограничения за пътуване. 

Бергин отбеляза, че предишните забавяния при обявяването на PHEIC - като например по време на епидемията от ебола през 2019 г. и Ковид-19 през 2020 г. - са "коствали човешки животи", така че този път СЗО може да бъде "убедена да действа бързо".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
блуба
преди 2 месеца
аман от тея африкански, китайски болести Сигнализирай за неуместен коментар