България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Танцов ансамбъл "Средец" на 85 години! Подготвят магичен спектакъл на 5 юни

Подробности за събитието от Ива Търнева и Наско Малинов

11.05.2022 | 09:49 Редактор: Искра Ангелова

Танцов ансамбъл "Средец" отбелязва 85 години от създаването си с премиерен концерт - спектакъл "Огледало на поколенията", който ще се състои на 5 юни. Той ще се проведе в Зала 1 на НДК.

"Ние сме създадени през 1937 година от Йордан Николов и група ентусиазирани младежи, които тогава са решили да качат хорото от мегдана на сцената. Започнали да създават фолклор, който да радва публиката, да развива нашето изкуство", каза художественият ръководител на ансамбъл "Средец" Ива Търнева в студиото на "България сутрин".

Те са ансамбъл към Столичната община.

"Нашият спектакъл, който ще представим за 85-годишнината, е подкрепен и е под патронажа на Йорданка Фандъкова. И до ден днешен представяме общината в редица дейности, имаме редица международни концерти, награди и ордени. Дейността ни не е спирала да тече през всичките тези 85 години", допълни тя.

А ансамбълът преживява трудни времена след 1989 г., когато изкуството и културата са били на по-заден план.

"Към момента наброяваме около 90 човека, които са деца и възрастни. Децата на 3-4 години влизат в залата", поясни Ива Търнева.

А Наско Малинов, който е от Управителния съвет на ансамбъла, сподели, че има хора, които са танцували на 50-ата годишнина на ансамбъла, но сега ще се включат и за 85-годишнината.

"Ние сме с различни професии, никой не се занимава само и единствено с това. Там са събрани хора от всякакви сфери", подчерта той.

Двамата признават, че най-ценното им отличие е публиката.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК