България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

10 години "Джобен фестивал", зрителите ще се насладят на най-пъстрите арт продукти

Подробности за събитието от Светослав Николов и Явор Костов

06.05.2022 | 09:45 Редактор: Искра Ангелова

Фестивалът за кратки форми в изкуството - "Джобен фестивал", отбелязва своето юбилейно 10-о издание. За първи път от създаването си фестът ще е цели пет дни. Тази година фестивалът предвижда да бъдат представени едни от най-пъстрите арт продукти.

"Неусетно минаха 10 години. В началото, когато започнахме фестивала, никога не сме си представяли, че ще стигнем 10 години по-късно. Започнахме го като авантюра и си мислехме, че ще е една година и няма да има достатъчно желаещи да се включат в този фестивал. А сега 500 артисти са се представили на фестивала", каза директорът на фестивала Светослав Николов в студиото на "България сутрин".

По думите на водещия Явор Костов всеки, който иска да представи нещо на света, може да го направи.

"Ще го посрещне публика, която е доброжелателна. Нашето ателие е "джобно", то не расте, но пък възможностите му порастват. Вложихме в нова техника и тя прави така, че нещата наистина да се виждат от много хора", допълни той.

Фестивалът се провежда 2 пъти годишно.

"Това е предизвикателство за нас. Цяла седмица "Джобен фестивал" и за организаторите е трудно. Ще има доста неща, които се случват на различни нива в 100-годишна къща. В подземието също ще има видео пърформънс", поясни Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Двамата са категорични, че има по нещо за всеки, който харесва изкуството. Зрителите ще се насладят както на сетивен театър, така и музика.

"Ще имаме и международно участие - Дария Погачова, украински артист. Тя ще представи своя филм, който е създаден в Украйна. Той пресъздава приказката за "Палечка". Ще имаме и литературни четения", добави директорът на фестивала.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК