България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Традиционна дърворезба с фолклор - послание за мир, красота и спокойствие

"В моето изкуство интерпретирам традициите ни в дърворезбата, изведени в контекста на съвременната картина", каза Васил Василев

22.04.2022 | 09:20 Редактор: Жаклина Иванова

Васил Василев е един от най-известните и успешни модни дизайнери през 80-те и 90-те години у нас. Днес обаче той се занимава с традиционна дърворезба и иконопис, но изведени в контекста на картина.

"Аз съм художник, от дете съм се занимавал с рисуване. Не смея да твърдя, че съм кой знае колко добър с резбата, но имам умения. Опитвам се да интерпретирам в моето изкуство чисто българските традиции в иконописта, дърворезбата, изведени в контекста на съвременната картина - със съвременно звучене и послание. Старая се да закодирам някакво свое естетическо разбиране, което да достигне до зрителите", обясни художникът Васил Василев в студиото на "България сутрин".

За фолклорните елементи в картините му творецът каза, че когато стои над произведението си, започва да си въобразява какво ще се получи и да експериментира.

"В изкуството има доста сериозни принципи и задължителни канони, като пропорция, композиция, светоусещане, цветова картина. За мен този процес е радостен - доставя ми удоволствие", разказа още художникът.

Василев призна, че като всеки творец, често се случва да започва картина, но след това да я оставя настрани.

"Има моменти, в които не се получава. И художниците сме хора, изплетени сме от различни чувства", добави той пред Bulgaria ON AIR.

Запитам от какво черпи вдъхновение, гостът в студиото, сподели: "От красиви неща, най-вече - жени. Разбира се, от красотата на природата - от съвършения дъх, който витае в нея".

По думите му е важно художниците да носят вдъхновението винаги в себе си, но и да разчитат на това, което са научили през годините. За годините, в които е бил в средите на модата, Василев посочи, че всичко се е случило случайно.

"За модата не може да се иска вдъхновение само, трябват и много други познания. Трябва да бъдеш дизайнер. В модата се възпитават много точни и верни чувства - за хармония, естетика, колорит", разказа той.

И призна, че му се иска да сътвори картина с дърворезба в голям формат, защото по този начин човек има възможност да отрази всичко от своята памет. За финал художникът отправи послание към всички - за естетика, красота, спокойствие, духовен и душевен мир.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК