Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Изповедта на един музикант - Теодосий Спасов за изкуството, човещината и света ни

"Пандемията ни отблъсна един от друг", сподели той

25.04.2022 | 12:14 Редактор: Жаклина Иванова

Отбелязваме Великден - един от най-светлите празници за православната църква.

"За мен това е един личен и съкровен празник. Всеки го преживява по свой начин. Всеки намира своя път до това славно представяне на един Божи човек, който се е жертвал за нас и е показал пътя на човещината, която отвежда до божественото, ако наистина се следва. В това време, в което се намираме, сякаш човещината я няма", сподели музикантът Теодосий Спасов в ефира на "Опорни хора".

Според него пандемия ни е отблъснала един от друг, премахна и желанието ни за прегръдка, обич, пътуване по света.

"Ние сме музиканти - пътуваме и отнасяме нашия талант навсякъде по света, за да се срещнем с нашите почитатели. Това се прекъсна в продължение на две години. За две години едно дете започва да говори, да върви, да опознава света, да притеснява родителите си", каза гостът в студиото.

Запитан дали тези две години са виновни за липсата на човещина или ужасяващата война, Спасов изтъкна пред Bulgaria ON AIR: "Тези две години бяха увертюрата и сега се случва зверството, на което сме свидетели. Трагично е, музикантите сме чувствителни, раними, свръхсензитивни и усещаме нещата на ниво, което не може да се докосне".

По думите му изкуството минава, разтърсва душата и сърцето на човека и след това си отива. Музикантът е категоричен - остават обаче споменът, провокацията, възпитанието.

И добави, че ако изкуството е на високо ниво, се получава винаги провокация.

На въпрос дали е "отнесен в облаците", Спасов призна: "Да, от облаците се вижда най-добре".

Той сподели, че изкуството може ли да ни излекува от състоянието, в което се намираме.

"Изкуството може да те лекува, възпитава, провокира. Няма значение към каква професия си поел. Има нива на човешко усъвършенстване. Това е първото докосване до изкуството, самодейността, към която всички тръгваме по детски. По-късно ставаме чираци и калфи на това изкуство и стигаме до професионализма, до майсторлъка, до професионализма. И накрая - до артистичното ниво. То всъщност, ако събере хора от различни професии, а те са артисти и са извървели този път, говорят прекрасно без да детайлизират професионално нещата", завърши Спасов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК