България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Екатерина Митева и "Царят на Тракия" - история за безсмъртието на траките

Тя е и художник, който развихря таланта си и с илюстрации за детски книжки

21.04.2022 | 09:07 Редактор: Искра Ангелова

Съвършено различен поглед към историята и в същото време усещане за фентъзи ни дава чрез трилогията си авторът Екатерина Митева. Освен писател, тя е и художник, който развихря таланта си и с илюстрации за детски книжки.

"Вдъхновението го черпя още от малка, така съм устроена, във втори клас написах първото си стихотворение. Бях дете и имах нужда да играя, но с времето продължавах да пиша. Членувала съм в Сдружението на писателите, а сега съм в Сдружението на варненските писатели. Това е вътрешен импулс, една емпатичност, с която да отразявам случващото се около мен", каза тя за "България сутрин".

Идеята за "Царят на Тракия" се ражда много спонтанно и неочаквано.

"Преди 10 години работех в телевизия и бях автор на историческо предаване, което разказваше историята за Североизточна България. Посещавах археологически обекти, правех интервюта с историци. Една от темите, които си избрах, беше да заснема резервата "Сборяново", защото там по времето на Античността са издигали тракийки могили, които са отражение на звездното небе. Траките са давали безсмъртието, там е открита царска гробница", поясни Екатерина Митева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тази гробница е под защитата на ЮНЕСКО.

"Моята стихия е водата. В моите стихове и поезия присъства морето. То присъства и в картините и е първото ми вдъхновение. Морето е символ на свобода, не може да бъде сложено в рамки. Рисувам емоционално, а не професионално", добави писателят и обеща да има и изложба.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
блуба
преди 2 години
не се разбира много от статията Сигнализирай за неуместен коментар