България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Наградите "АртАкция на годината" ще запълва бездната с недооценените творци

"Критерият за участие е да имаш проект, свързан с изкуството", посочи Теа Денолюбова

19.04.2022 | 09:42 Редактор: Ваня Кузманова

Издателство "Колибри" представя първото издание на наградите "АртАкция на годината". Ще бъдат отличавани достойни творци и общественици с хуманна гражданска позиция. 

"Платформата "АртАкция" става на 4 години. Заедно с екипа ни смятаме, че има бездна в българската култура и много творци остават незабелязани и недооценени. Затова решихме да ги изкараме под светлините на прожекторите. Особено младите хора. Това е естествено продължение на нашата мисия, за която четвърта година продължаваме да се борим", каза главният редактор на "АртАкция" Теа Денолюбова в студиото на "България сутрин".

Тя посочи, че категориите дублират до някаква степен рубриките в сайта им. 

"Всички са свързани с "арт". Категориите са 5, в които всеки може да се номинира. Критерият за участие е единствено да имаш проект, който по някакъв начин е свързан с изкуство от последната една година", допълни гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ журито е от 21 изключително изявени творци и общественици. 

"Това, с което ние се ангажираме, е в следващата една година медийно да отразяваме максимално всички бъдещи проекти на въпросните артисти. Целта е да дадем поле за изява на онези, които стоят малко в сянка. Тези, които не са дръзнали да излязат наяве, сега е техният момент", обясни Теа Денолюбова.  

Церемонията ще бъде през юни, като предстои да обявят точна дата, а кандидатури се приемат до 30 май. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК