България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Най-добрите ни студенти остават у нас, връчиха им наградите на официална церемония

Студентът на 2021 г. Цветелина Стефанова и председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев в "България сутрин"

11.04.2022 | 08:38 Редактор: Жаклина Иванова

Най-добрите студенти в България бяха отличени на официална церемония в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Събитието се проведе за 15-и пореден път. Призът "Студент на годината" спечели студентът от 2 курс от Русенския университет Цветелина Стефанова. Тя изучава специалност "Компютърни системи и технологии".

"Честно казано за мен този приз беше неочакван. До последно дори се чудех дали да кандидатствам или да го оставя за следващата година", сподели студентът на 2021 година Цветелина Стефанова в студиото на "България сутрин".

"На церемонията имаше много официални гости. Събитието бе под патронажа на г-н Румен Радев. Присъстваха и министърът на образованието акад. Николай Денков. Имаше богата палитра от хора, които са в изпълнителната власт и в бизнеса", каза председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев.

Той обясни, че конкурсът е стартирал през 2006 г., когато студенти решават, че трябва да отбележат най-добрия студент в България, както и че има 14 категории - педагогически науки, хуманитарни, стопански, правни и други.

"Имаше 147 кандидатури за "студент на годината" само за 20 дни. И това бяха отличници, хора, които бяха с минимален успех 5.50. Кандидатите трябва да покажат постиженията си за 2021 г. - дали имат международни участия, международни сертификати. При много от колегите не се е отразило по никакъв начин това, че са се обучавали в онлайн среда", уточни Парушев пред Bulgaria ON AIR.

И увери, че над 20 души от журито са се обединили Цветелина да бъде "студент на годината".

"Имаше много силни кандидатури. Смятам, че е било трудно решение. Кои мои качества са допринесли за това е трудно да се каже, можe би волята ми да не се отказвам пред трудностите. Смятам, че жените могат не по-малко от мъжете в сферата на технологиите", призна Цветелина Стефанова.

Тя обясни, че има интерес към компютърната лингвистика и към изкуствения интелект.

"Конкурсът се изменя много позитивно всяка година. Студентите на България са много добри. В конкурса участват много знаещи и можещи. Най-добрите студенти на България ще останат тук. Изобщо не мислят в посока да отидат в чужбина. Висшето образование в последните 10 години у нас е на едно добро ниво", категоричен е Даниел Парушев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК