"И нощите са стъклено студени": Млада художничка спечели конкурс, вдъхновена от Христо Фотев

18-годишно момиче от Бургас спечели конкурса за илюстрации по мотиви от стиховете на автора

10.04.2022 | 14:21 Редактор: Жаклина Иванова

18-годишно момиче от Бургас спечели конкурса за илюстрации по мотиви от стиховете на Христо Фотев. Откритата в бургаския театър изложба с произведения, вдъхновени от творчеството на големия бургаски поет, бе част от връчването на Националната награда за поезия.

Алекс печели конкурса, вдъхновена от стихотворението "И нощите са стъклено студени" на Христо Фотев.

"Земята е сама за себе си, Луната е сама за себе си и всички сме сами за себе си. Мен лично темата за самотата и самотния човек искрено ме вълнува…За самотния човек, на когото не му се случва нищо друго, освен самият живот", сподели Александра Колева.

Темата за самотата тя открива не само в стиховете на Фотев, но и в творчеството на друг любим поет - Борис Христов.

"Всички ние сме сами за себе си и носим собствената си самота", каза художничката.

Алекс иска да учи в специалността "Книга, илюстрация и печатна графика" в Националната художествена академия и взема уроци по рисуване.

"Много ми харесва връзката между литературата и изобразителното изкуство, както и това, че мога да я изразя с илюстрации на книги и затова избрах тази специалност. За мен би било най-голямо удоволствие един ден да илюстрирам неща на Георги Господинов, понеже имам една лична обсесия с неговото творчество", добави Алекс.

"Да си художник, това е начин на мислене, начин на живеене. Трябва да имаш богата обща култура", обясни преподавателят на Алекс Добрин Вътев.

Алекс, заедно със своя приятелка, имат профил в социалните мрежи, където публикуват свои творби. Вече е избрала и музиката, която иска да звучи, един ден на първата ѝ самостоятелна изложба.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК