България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Микропластмаса има в белите дробове и кръвта ни, приемаме я с храната и водата

"В природата се наблюдава промяна на поведението, когато дадени организми поглъщат пластмаса", каза Никола Бобчев

13.04.2022 | 08:00 Редактор: Жаклина Иванова

Хората консумират по 5 грама микро- и нанопластмаса всяка седмица, което е еквивалент на една кредитна карта.

"Пластмаса има навсякъде около нас. Ние не обръщаме внимание на това, че тя ни заобикаля и попада в нас. Преди около седмица излезе изследване, което показа, че микропластмаса има в белите ни дробове. Има изследвания, които показват, че тя е налична и в кръвта ни и че я поглъщаме. Хубаво е, че отделяме също пластмаса", каза Никола Бобчев от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките в ефира на "България сутрин".  

Микропластмасата са пластмасови частици, които са с размер под 5 милиметра, а нанопластматсата - които са под 1 микрометър, обясни събеседникът.

"Най-често приемаме микропластмаса чрез храната, водата. Дори от въздуха можем да я вдишаме - тя е част от фините прахови частици. Игрищата за спорт са от изкуствен материал, бутилките, от които пием вода. Дрехите ни също са от пластмаса. При пране много пластмаса се отделя в околната среда, а тези малки частици не могат да се филтрират от пречиствателните станции и попадат в реките или морето", уточни Бобчев.

Той припомни, че всеки голям пластмасов продукт в определен момент се разгражда и се разпада в околната среда, тези малки частици, които са в околната среда, ние ги поемаме. И добави, че има микропластмаса в бирата и меда.

Според него трябва да ограничим използването на пластмаса, а начините са много - може да ограничим купуването на продукти, които са преопаковани, да носим торбичка от плат в магазина, както и да си купуваме дрехи от памук.

Запитан колко опасно може да бъде поглъщането на пластмаса за човека, Бобчев каза пред Bulgaria ON AIR: "В природата се наблюдава промяна на поведението, когато дадени организми поглъщат пластмаса. Например определени рачета в морето или риби. Те могат да станат по-малко репродуктивни, тоест броят на сперматозоидите да намалее. Наблюдават се и изменения в самата структура на тялото".

Той не пропусна да отбележи и това, че в Черно море има пластмаса, като на 1 кг пясък от плаж има между 200 и 400 частици, като много от тях не могат да бъдат забелязани с просто око.  

Бобчев посъветва да консумираме риба по начин, по който да не се храним с вътрешностите ѝ, както и да избягаме консумацията на миди.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК