България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Анализатори: НАТО няма да приеме Украйна, България не трябва да бъде неутрална

Коментар на международния анализатор Огнян Дъскарев и историка проф. Нако Стефанов

25.03.2022 | 09:10 Редактор: Ваня Кузманова

Какви са посланията от срещата на върха на НАТО и има ли шанс за прекратяване на руската инвазия?

"Основното послание е единство. Както каза президентът Байдън - никога НАТО не е бил толкова единен. Америка даде 1 млрд. долара хуманитарна помощ и се съгласи да приеме до 100 хил. украински бежанци. Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС няма да приема в рубли плащане на руски газ. Байдън в отговор на въпрос на журналист, се ядоса и каза, че санкциите не възпират. Санкциите са много строги и не знам защо го каза това. Той си противоречи", заяви международният анализатор Огнян Дъскарев в студиото на "България сутрин". 

"Това, което на мен ми направи най-голямо впечатление на тази среща, е фактът, че повечето искат да вкарат миротворните сили на НАТО, но на практика Щатите отказаха един подобен пряк сблъсък. Ключов в тази среща беше именно този момент. Не смятам, че у нас трябва да бъдат разполагани чужди сили. България трябва да стане зона на мира, а не да бъде неутрална", посочи историкът проф. Нако Стефанов пред Bulgaria ON AIR. 

По думите на Дъскарев ние сме взели страна в този конфликт, защото сме член на НАТО и имаме задължения. 

"НАТО няма да приеме Украйна, защото знаят, че това ще предизвика много големи проблеми, както и предизвика. Китай ще вземе по-средна линия, но повече ще клони към Русия", допълни международният анализатор. 

А проф. Стефанов смята, че Китай заема дружелюбен неутралитет.

"Русия иска Украйна да се откаже официално от членството в НАТО. Второто, което иска Русия - Крим да бъде признат. Русия иска да вземе Донбас. Украинците ще се съгласят", коментира Огнян Дъскарев. 

Неговото мнение е, че Русия не напредва много добре във войната.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК