България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Докато мога да вървя" - любовната история на двама мигранти с българско участие

Стефан Арсениевич представя филма на "София филм фест"

17.03.2022 | 09:30 Редактор: Искра Ангелова

Носителят на голямата награда за най-добър филм "Кристален глобус" в Карлови Вари сръбският режисьор Стефан Арсениевич представя на "София филм фест" лентата "Докато мога да вървя". Филмът е копродукция с България.

Режисьорът идва за пореден път у нас и признава, че се чувства много добре в страната ни. Но какво мисли за руската инвазия в Украйна?

"Войната в Украйна ме притеснява, аз самият видях война, когато бях на крехка възраст. Чувствам се ужасно да гледам всичко това", каза Арсениевич в студиото на "България сутрин".

Неговият филм проследява живота на двама бежанци.

"Белград беше много важна част от пътя на мигрантите на Балканите. Над 1 млн. хора минаха оттам и аз ги гледах. Моите герои ми напомнят за бежанците в Югославия. Почувствах, че трябва да направя нещо по тази голяма тема, защото всичко се случи пред погледа ми", допълни сръбският режисьор в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че са използвали традиционна сръбска средновековна поема.

"Направихме един съвременен прочит и вместо сръбски герои, сега използваме африкански мигранти. Тя е от Гана, той е от Мали, срещат се в Африка, влюбват се и тръгват на път. Отиват в Германия, но след това ги депортират, защото са икономически мигранти. Филмът проследява как те се опитват да започнат новия си живот в Сърбия и историята се базира на истински хора, с които съм се срещал", подчерта Стефан Арсениевич.

По думите му войната в Украйна може да ни превърне и нас в мигранти в даден момент.

"Когато правих филма осъзнах, че медиите представят мигрантите като различни хора и цялата миграция е нещо, което се случва на другите, а не на нас. Но когато започнах да проучвам за филма, се срещнах с много хора. Осъзнах, че те са образовани, от средната класа, те не се различават по нищо от нас", категоричен е режисьорът.

А основната му идея е била да представи красива любовна история. Някои от актьорите във филма са българи - Башар Рахал, Светла Манчева и Максимилиан Тасев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК