България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Започва "София Филм Фест", член на журито воюва в Украйна

Мира Сталева и Андрей Паунов разказаха повече за събитието

10.03.2022 | 09:30 Редактор: Тодор Петров

26-ото издание на "София Филм Фест" ще бъде открито днес. Изпълнителният директор на "София Филм Фест" Мира Сталева увери, че ще гледаме най-добрите филми от света. 

"Откриваме с френския филм "Двете страни на острието" от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Имаме страхотен международен конкурс, откриваме го с "Януари". Имаме балкански конкурс- балканското кино се харесва и се оценява. Документален конкурс с невероятно добри заглавия", посочи тя в студиото на "България сутрин".

Един от членовете на журито - режисьорът и сценарист Олег Сенцов, в момента воюва в Украйна и няма да присъства на събитието. Неговият филм "Рино" обаче ще участва на "София Филм Фест". Участие ще вземе и едно от големите имена на полското кино - Лех Маевски. Иглика Трифонова и Златина Русева също са част от събитието.

Филмът "Януари" на Андрей Паунов, който открива Международния конкурс, е вдъхновен от "Януари" на Йордан Радичков.

"Винаги е време за Радичков. Времето го показва - вали сняг. Филма го завършихме точно като започна Ковид-а. Голямата новина е, че Ковид вече е към края си и ще можем да се съберем отново в киното, пак ще има пълни зали. "Януари" е специален черно-бял филм със страхотни актьори. Прекалено дълго време гледахме лоши новини, време е да гледаме хубави филми", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

"Януари" ни трябва, Радичков ни трябва. Снегът създава знаци. Ще гледаме кино в много зали, към 16 са залите. Вече се отварят салоните и няма нужда от "зелен сертификат". Добре е да се върнем към нормалните активности. Трябва да има фиеста, да сме заедно", каза още Мира Сталева.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК