Над 80 уникални заглавия предлага започващият "София Филм Фест"

И тази година форматът ще е смесен - със зрители и онлайн

10.03.2022 | 14:00 Редактор: Ваня Кузманова

Над 80 заглавия предлага тази година на публиката "София Филм Фест". Зрителите ще могат да видят кандидати за "Оскар", български филми и заглавия от европейската кино програма. И тази година форматът ще е смесен - със зрители и онлайн.

"Олег Сенцов, който трябваше да е в журито, е на война. Все пак неговото място остава почетно. Олег го няма, но неговият филм е тук. "Рино" е неговият филм. Другият украински филм, който препоръчвам е "Отражение" на Валентин Васенович", посочи изпълнителният директор на "София Филм Фест" Мира Сталева. 

Програмата започва с "Двете страни на острието" на Клер Дени, който тази година спечели Сребърна мечка за режисура на фестивала "Берлинале". С наградата на София тази година е удостоен Анжел Вагенщайн. Ще бъде представено и дигитално възстановено копие на шедьовъра "Звезди" на режисьора Конрад Волф, по сценарий на Вагенщайн. 

Сред над 80 заглавия са и редица български филми, сред които е игралният дебют на Андрей Паунов "Януари". 

"Филмът всъщност го завършихме точно когато започна Ковид. "Януари" е един много специален черно-бял филм", каза режисьорът Андрей Паунов. 

Състезателната програма е разделена на няколко категории – за първи и втори игрален филм, балкански, късометражен и документален. Най-голямата награда за публиката обаче е срещата с авторите и техните ленти. 

"Шансът, в който можем да се съберем заедно и да съпреживеем не само Ковид, но и това което се случва в света. Тези събития промениха нормалния ритъм на живот на всеки един от нас и на цялото ни общество", допълни Мира Сталева.  

"София Филм Фест" ще продължи до края на март. Част от филмите ще бъдат прожектирани в киносалоните, а тези с прожекции онлайн - ще бъдат достъпни до 30 април в платформата за организиране на онлайн фестивали. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК