България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стефан Янев нямало да инициира политически проект, четворната коалиция била нестабилна

Коментар на пиар експерта Нидал Алгафари и социолога Кольо Колев

02.03.2022 | 10:10 Редактор: Ваня Кузманова

Постоянният представител на България в НАТО Драгомир Заков е новият военен министър на мястото на Стефан Янев. По-рано премиерът анонсира друго име - това на Тодор Тагарев, който вече е бил начело на Министерството на отбраната. Защо се стигна до тази промяна в плановете и каква е целта на тази смяна?

"Това е най-вероятно, защото някой е бил недоволен от лидерите на петорната коалиция. Имам предположения, че несъгласният в случая е бил президентът Румен Радев", каза пиар експертът Нидал Алгафари в студиото на "България сутрин"

"В тези неща има много скрити момента. Кирил Петков дава едни аргументи, които леко висят. В тази ситуация с Украйна има и натиск отвън. Има изисквания за страната ни. Всички трябва да бъдем много внимателни с изказа си", смята социологът Кольо Колев

По думите на Нидал Алгафари не очаква политически проект от Стефан Янев, защото смята, че той е достатъчно разумен човек. 

"Стефан Янев няма да инициира такъв проект, а по-скоро времето и ситуацията биха могли да го избутат в очите на обществото. Четворната коалиция като цяло е нестабилна и тя е обединена от един основен интерес и това е да бъде отстранен ГЕРБ от власт. Имат различни виждания по ред въпроси", посочи Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR

Неговото мнение е, че смяната на военния министър е трус и ясно показва, че и в бъдеще нещата няма да вървят гладко.

"Радев си назначи двама от най-близките си хора в силните министерства, за да може чрез силните министерства да държи всички служби", заяви пиар експертът Алгафари. 

"Едва ли ще може да се мине без политически и икономически санкции. Без съмнение те ще ни струват много скъпо", заключи социологът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа
 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК