България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Правилна ли е смяната на Стефан Янев и докъде ще стигне Путин?

Коментар на журналиста и бизнесмен Васил Василев и политолога Цветанка Андреева

01.03.2022 | 08:30 Редактор: Искра Ангелова

Премиерът Кирил Петков поиска оставката на военния министър Стефан Янев. "Никой министър няма право на собствена външна политика във Facebook. Моят военен министър не може да нарича "операция" една "война", която се води на километри от нас", подчерта премиерът. 

"Риториката трябва да следва националните интереси, не е въпрос на умереност, твърдост, трябва да се гледа къде е националният интерес и думите да го следват, те трябва да го обосновават. Трябва да се гледа къде би бил националният интерес в този конкретен случай", каза журналистът и бизнесмен Васил Василев в студиото на "България сутрин".

Политологът Цветанка Андреева потвърди думите му, че политическата риториката трябва да бъде съобразена.

"От изключителна важност е сега, когато сме в условия на война и приоритетите се пренареждат, да определим какъв е националният интерес на България. Той определено е свързан с това България да бъде защитена, силна и неуязвима. Тезата на министър-председателя, преведена на политически език, означава - България трябва да говори и да действа в един тон със съюзниците си - ЕС и НАТО. България трябва да бъде защитена", поясни тя.

По думите ѝ на портите ни чука зараждащо се зло, а Украйна е само част от претенциите на диктатора Путин към нашия европейски свят.

Попитан дали е правилно поисканата оставка на министър Янев, Василев отговори: "Това е работа на министър-председателя, но от моя гледна точка е абсолютно неправилна, защото Стефан Янев е генерал с огромен опит. Той е човек, който разбира всички тънкости на военното дело, на политическото дело, на стратегическото разположение на силите. И изместването му от този момент е голяма грешка, защото това е продиктувано от професионалните способности на г-н Янев, а от политически мотиви."

Според него това е грешка, която ще се плаща.

"Няма по-голям риск от това, когато сме изправени в условията на кървава война, министърът на отбраната да бъде хибриден, да води пропаганда, вместо отбранителна политика на България. Няма нищо по-опасно, когато министърът на отбраната в една държава ще прави тренировъчен хъб и се бореше по всякакъв начин да не допусне влизането на съюзнически войски в България - нещо, което беше теза и искане на Русия. Стефан Янев не се справи с тази ситуация, той отвори вратата България да бъде изведена от НАТО", коментира Цветанка Андреева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя смята, че опитът на Янев да води хибридната война на Путин е трябвало да бъде прекратен.

"Много подобни военни действия са били обозначавани като операция. За хората това е война. Обикновеният човек смята всяко военно действие и противопоставяне за война, но какви са целите - от военна гледна точка това има значение. Бомбардират ли се жилищни квартали или не? Насочено ли е към тотална война или се целят стратегически обекти? Военните много по-добре знаят от нас кой термин в кой момент да използват", отсече журналистът.

А Андреева припомни, че Путин извади ядрените оръжия като заплаха.

"Това вече, ако не е война, това е предвестник на злото. Готов ли е Путин да жертва Русия? Това би могло да се превърне в огромна война. Вече произвежда модела на Студената война, като натиска с жестока кървава оръжейна война в Украйна. Най-хубавото е, че той загуби подкрепата на общественото мнение, защото за хората това е война", коментира още политологът.

Вижте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf17@abv.bg
преди 2 години
Все тая, дали е правилна! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
palkat
преди 2 години
Много првилни действия на Петков. Следащата стъпка трябва да е спешно искане от НАТО на военна помощ в пограничните райони за защита на Българската територия.Хищник не се спира с добро. Ако някой си мисли , че ако сме слаби Путин няма да ни нападне жестоко се лъже , а всъщнос е точно обратното. Опасни отвътре за българия са разни русофили, социалисти, комунисти и разни крайни партии, поне в този момент. Сигнализирай за неуместен коментар