България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Всички наливат оръжия в Украйна - как да прекратят огъня? Целта са ресурсите в Северна Русия

Коментар на ген. Тихомир Стойчев и проф. Сава Джонев

01.03.2022 | 08:08 Редактор: Жаклина Иванова

Киев и Москва седнаха на масата на преговори. Владимир Путин постави 3 условия за прекратяване на войната. Решено бе, че ще има втори кръг преговори. Руски ракети отново прелетяха към Киев. 

"Още от първия етап на преговорите беше поставен въпросът за прекратяване на огъня, но украинската делегация веднага пакетира този въпрос с искането за незабавно изтегляне на руските военни части от територията на Украйна. Събитията започнаха не от вчера. Светът сякаш се прави на изненадан. Въпросът с разрешаването на жизненоважните въпроси за сигурността на Русия беше поставян не от вчера", заяви бившият директор на Централната служба за борба с организираната престъпност ген. Тихомир Стойчев в студиото на "България сутрин".

По думите му Русия в своята история е извлякла поуките от това, че колаборантите от елитите на Украйна през различни исторически периоди от време са работили с разузнаванията и политическите елити на Англия, Русия, Франция. И добави, че Полша и Украйна винаги са се съюзявали в тези моменти.

"Има необходимост от тези преговори. Това са братски народи. Но как да прекратят огъня, когато всички отвън започват да наливат оръжия към Украйна? Когато различни пропагандатори, участници в хибридната война, говорят, че Русия вече изчерпва ресурсите си. Видно е, че Русия няма да изчерпи скоро ресурсите си", посочи ген. Стойчев.

Той отбеляза, че в момента виждаме два славянски православни народа, които воюват, но се допуска да участват и представители на исляма, включително такива, които доскоро са били радикализирани.

"Там отиват доброволци, военни съветници, които си мислят, че много скоро могат да сложат точка на съществуването на Русия. Крайната цел на всички големи световни конфликти са ресурсите на Северна Русия, без които не могат и едните, и другите", смята ген. Стойчев.

Председателят на Дружеството на психолозите в България проф. Сава Джонев каза пред Bulgaria ON AIR, че ролята на психологията сега е да следва своята мисия.

"От двете страни има наши колеги, има потърпевши. Ролята на психологията е да следа своята мисия - да помага. Може да се помага на две равнища. Едното е видимото, на повърхността, което касае страданието на хората, страха, смъртта. Другото - интересите, които са дълбоко скрити и се отнасят до държавите, политиците, групировките, които поддържат една конкретна ситуация", обясни той.

Според него Путин не се е променил, а просто следва своя идеология и вътрешна логика.

"Тази логика го води към страха да не допусне отслабването на руската държава и провал на неговата идеология. Трябва да се появи лидер, посредник, който да успокои и двете страни, да им вдъхне вяра, че знае как да се постигне решение. Победата може да бъде само една - и двете страни да бъдат удовлетворени", подчерта той.

Ген. Стойчев е категоричен - единственият лидер в подобна ситуация може да бъде ООН.

Запитан дали Путин ще постигне една от целите си, а именно смятана на властта в Украйна, той отговори: "Не знам дали Путин е уверен, че това може да го постигне. И дали няма да се пречи на идването на един разумен политически и управленски елит Украйна".

А за това, което очаква от втория кръг на преговорите, гостът в студиото уточни, че ще се пречи на украинската страна да вземе бързо решение.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
КИРЧО, ТОЗИ КОЛКО ДНИ Е БИЛ БЪЛГАРИН ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
paragraf17@abv.bg
преди 2 години