Петков ядосан на Янев: Мой военен министър не може да използва "операция" вместо "война"

За нов министър на отбраната се спрягат имената на Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев

28.02.2022 | 14:41 Редактор: Елеонора Танева

Три причини посочи премиерът Кирил Петков за поисканата оставка на министъра на отбраната Стефан Янев. 

"Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Facebook. Никой министър не може да казва, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност. Ще гони правилни действия и принципни позиции. Мой военен министър не може да използва думичката "операция" вместо думичката "война", заяви премиерът Кирил Петков.

Снощи във Facebook военният министър Стефан Янев заяви, че няма да подаде оставка сам и допълни, че целта на "партньорите" и критиците е ясна. 

"Целта, разбира се, не е просто да ме дискредитират в персонален план. Задачата е да бъде освободен поста на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред. Реализирането на подобен сценарий, според мен, поставя под риск националната ни сигурност. Искам да споделя с българските граждани, че това, което се случва, че решенията, които предстои да бъдат взети, не са в интерес на България. Нещо повече – опасни са за страната ни", написа Янев в социалната мрежа.

"Българският интерес не е да сведем глава, защото преклонена глава сабя не я сече. Най-големия гарант на сигурността на България е да говорим в един глас с ЕС, Русия да знае, че всички сме единни. Ако всяка държава в ЕС започне да си прави нейната външна политика по Facebook, ние ставаме слаби", коментира Петков.

Настроенията срещу военния министър се засилиха още в първите часове след като Украйна се превърна в мишена за Русия. Тогава Стефан Янев не определи случващото се като война, с което се размина с позицията на кабинета. 

А в публичното пространство вече се появиха и имена, спрягани за  на евентуалния наследник на Янев на поста министър на отбраната. Сред тях са тези на бившите военни министри Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев.

"Не съм чувал за моето име, не знам. Логично е да бъде господин Тагарев, тъй като той беше основния експерт извън Василев и Лорер на преговорите. Така че, ако има някаква логика и има някаква институционалност и уважение, трябва да е той", заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Вероятно оставката на Янев ще бъде гласувана на извънредно заседание на Народното събрание във вторник.

От "Демократична България" определиха решението като "закономерно". Вчера Румен Гечев от БСП каза, че оставката на янев би била удар по управлението. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ще поиска оставката на управляващите. От ГЕРБ-СДС все още нямат позиция.

140 българи чакат зелен коридор за евакуация от Киев.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Психопата Кирчо
преди 2 години
Цар Киро ядосан на Янев : МОЙ военен министър не може . . . . . . . . Тивата : АЗ давам, АЗ вземам, ... . . . . й : МОЙ, АЗ ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
А ти можеш да наричаш Русия "малка бензиностанция"? Кукумицин. Сигнализирай за неуместен коментар