България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зам.-министър Ганчев: Ще внесем добре мотивирано искане за отстраняването на Гешев

"Решението на КС не прекратява автоматично мандата, нито пък задължава ВСС да вземе подобно решение", каза д-р Орлин Колев

09.02.2022 | 09:40 Редактор: Жаклина Иванова

Конституционният съд реши, че министърът на правосъдието може да поиска предсрочно отстраняване на главния прокурор.

"Нямаше изненада в решението на КС, защото преди ВСС да повдигне този казус, нямаше съмнения в тълкуването на Конституцията. Ролята на министъра на правосъдието - като гарант за спазване на правомощията на "тримата големи", се потвърди от КС. В момента от Министерството на правосъдието работим в комплектоване на това искане, което ще адресираме до ВСС. С него ще поискаме в най-скоро време предсрочното прекратяване на правомощията на главния прокурор", заяви заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев в студиото на "България сутрин".

Основанията в Конституцията са тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения и оронване, накърняване престижа на съдебната власт, подчерта той.

"Касае се за проверка на доста сигнали, които имаме за него. Нужен е подробен подбор на основанията, защото те трябва да бъдат изключителни, за да предполагат едно такова предсрочно прекратяване на пълномощията. В най-скоро време ще внесем във ВСС такова искане", изтъкна заместник-министърът.

По думите му имат сигнали и данни за такива нарушения, които предполагат предсрочно прекратяване на правомощията.

"След като КС постанови своето решение, то следва да се приеме единствено и само като безусловната предпоставка, предоставяща активната легитимация на министъра на правосъдието да прави предложения на ВСС по член 130 от Конституцията", заяви преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев за Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че чаканото решение на КС не прекратява автоматично мандата на главния прокурор, нито пък задължава ВСС да вземе подобно решение, а само това - министърът на правосъдието да поиска подобна санкция от ВСС.

Ганчев наблегна отново, че в министерството има конкретни данни и документи, които обуславят това, което ще направят като искане.

"Нашите искания ще бъдат много конкретни и базирани на документи. В обществото са известни доста случаи и имена. Говори се за едни списъци, които Петков е оповестил. Какво правим ние с корупцията по висшите етажи на властта? Защо нямаме осъдителни решения за това?", попита заместник-министърът на правосъдието.

Според него трябва да се обърне поглед към прокуратурата. Тя трябва да изпълнява своята работа, да разследва и да установява кога е извършено престъпление, категоричен бе той.

Относно намеренията за закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, Ганчев уточни: "Това е едно несъмнено решение по коалиционното споразумение. Специализираните съдилища в този си вид не са ефективни и не водят до това, което би следвало като резултат. Това е обсъдено с ЕК и европейските институции. Те са убедени, че по този начин структурирани, те не водят до резултатите, които очакваме от тях".

И акцентира върху това, че те разследват определени специфични престъпления, но продължава да няма присъди за корупция по висшите етажи на властта.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години