КС реши: Правосъдният министър може да иска от ВСС освобождаването на Гешев

Надежда Йорданов вече може да се обърне към Висшия съдебен съвет

08.02.2022 | 12:09 Редактор: Тодор Петров

Конституционният съд реши, че правосъдният министър може да иска освобождаването на главния прокурор. Това се случва 5 месеца след отправеното питане. Решението е взето единодушно с 10 гласа "за". Само един магистрат липсваше от гласуването.

Янаки Стоилов си е направил самоотвод, тъй като предложението дойде точно от него, когато беше служебен министър на правосъдието.

Действащият правосъден министър Надежда Йорданов може да се обърне към Висшия съдебен съвет с искане за освобождаването на Иван Гешев следващата седмица на Пленума на ВСС.

В решението се казва: Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията.

От ПРБ реагираха мигновено на решението и заявиха, че не се притесняват, но това било персонална атака.

"Прокуратурата няма от какво да се притеснява. Не става въпрос за принципен подход, а за персонални атаки без правно основание", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева за Bulgaria ON AIR.

От "Продължаваме промяната" заеха позиция, че това решение на КС отвързва ръцете на министъра на правосъдието Надежда Йорданова. От партията ѝ - "Демократична България", посочват във Facebook, че опитите на статуквото да спаси главния прокурор от предсрочно освобождаване се пропукват.

Вижте в следващото видео как експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова коментира в "Денят ON AIR" възможността ВСС да прекрати предсрочно правомощията на главния прокурор:

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Удряй Наде
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години