България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шаламанов: Авиацията ни трябва да се поддържа без зависимости от Русия

"В последните 10 години САЩ са помагали безвъзмездно на България", посочи той

09.02.2022 | 08:33 Редактор: Жаклина Иванова

Държавата обсъжда американски войници да влязат в българския батальон. Това съобщи вчера министърът на отбраната Стефан Янев. Какви са възможностите това да се случи?

"В последните 10 години САЩ са помагали безвъзмездно на България с радиостанции, системи за управление на батальонно и бригадно ниво, с обучения. Сега става въпрос за батальонна бойна група, която е част от концепцията на НАТО за предно разполагане. Тя изисква много по-висока степен на оперативна съвместимост, както и да бъде многонационална по своята същност. Тя трябва да бъде интегрирана чрез Центъра за интеграция на силите в София със структурите на силите на НАТО", посочи директорът на "Отбранителни способности и иновации в Атлантически клуб България" Велизар Шаламанов в студиото на "България сутрин".

По думите му това е именно инструментът за възпиране и отбрана на източния фронт на НАТО.

"Ние имаме две бригади и още няколко самостоятелни батальона. Ако парите, които можем да отделяме за отбрана, трябва да ги разпределим между батальонни групи, ескадрила, военноморска база, специални сили, радари, ще имаме много ясна представа колко можем да си позволим и колко от липсващото трябва да допълним със способности на съюзниците", уточни Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Батальонът освен, че е част от българската бригада, е част от силите за предно разполагане и възпиране. Това означава, че той трябва да тренира съвместно с такива батальони в Румъния, Полша, Балтийските страни, информира той.

И добави, че по линията на командване трябва да има постоянна връзка с Центъра за интеграция на силите в София, с многонационалната дивизия в Букурещ и т.н., за да има пълна картина за съответните способности.

Експертът коментира и това дали имаме в момента бойна авиация.

"На практика имаме бойна авиация, но ние не можем да продължим тази зависимост от руския военен промишлен комплекс при създалото се напрежение, при заплахата от санкции, които могат да бъдат активирани всеки момент", изтъкна Шаламанов.

Той посочи, че очаква в новия бюджет да има ясно решение, че авиацията ни ще се поддържа без зависимости от Русия, и че в преходния период, ще използваме инструменти на съюзниците - солидарност, за да гарантираме въздушен суверенитет на България и НАТО.

Относно модернизацията и превъоръжаването на военните ни сили, Шаламанов каза, че има три основни елемента.

"Първо - всеобхватна програма за превъоръжаване, която балансира сухопътни, военновъздушни сили, въпроси на разузнаване, на киберотбрана. Второ - осигуряване на инвестиционен механизъм, който осигурява стабилно финансиране през следващите 10 г. в размер на поне 20 млрд. лв. Трето - създаване на необходимата организация, която включва взаимодействие между много ведомства, но и участие на българската отбранителна индустрия", завърши гостът в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Кирчо
преди 2 години
Шаламанов - един от най-големите продажници и е в групата на враговете на България ! ... Голяма ГАД ! Сигнализирай за неуместен коментар