България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новият закон слага край на тормоза и физическата принуда от колекторските фирми

Маргаритов: Размерът на тези дългове у нас е между 3,5 и 5 млрд. лв.

08.02.2022 | 09:43 Редактор: Тодор Петров

Държавата въвежда ред в работата на колекторските фирми. Кредиторите ще дават възможност на длъжника доброволно да изплати задължението си в 14-дневен срок, като посочи банкова сметка или друг начин на плащане. 

"Според различни проучвания, размерът на тези дългове е между 3,5 и 5 млрд. лв. в момента в България. Целта на такъв закон би трябвало да бъде да създаде нормални условия дейностите по събиране на дълга да се осъществяват законосъобразно и при зачитане на правата на хората. С процедурните правила, които са разписани ясно и категорично, ще се въведе ред и контрол", коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

Той обърна внимание, че съществуването на вторичен пазар за събиране на дълговете е приоритет и на Европейската комисия. Директивите подчертават значението на лицата, които събират дълговете - те трябва да бъдат вписани в регистър и да отговарят на определени условия.

"Това е съществената част в закона. Изискването за минимален капитал, изискването за сключване на застраховка "Професионална отговорност", лицата не трябва да са осъждани и разследвани. Историята знае, че действието по събиране на такива вземания е съпроводено с упражняване на тормоз и понякога физическа принуда. В закона съществува възможност длъжниците да оспорят вземането", обясни Маргаритов в "България сутрин".

Правилата за КЗП не се променят съществено. Извършват се проверки по жалби и сигнали на потребители, събират се доказателства, съставят се актове и се налагат санкции в размер от 10 до 50 хил. лева, както и двоен размер глоба при повторно нарушение. При 3 или повече нарушения на закона се заличава вписването в регистъра на провинилия се.

"Много важно ще бъде взаимодействието ни с органите на МВР. Целта да е има светла процедура", отбеляза Димитър Маргаритов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК