fallback

Изкуство в медицината е да съобщиш лоша новина, лекарят трябва да предложи път напред

Пациентът трябва да може да изрази своите тревоги, обясни клиничният психолог д-р Маргарита Тарейн

04.02.2022 | 08:43 Автор: Здравко Черкезов

Съобщаването на лоша новина в медицината е изкуство – не е въпрос просто на такт, а лекарят има и препоръки как да я съобщава. Това посочи клиничният психолог д-р Маргарита Тарейн в студиото на "България сутрин" по повод Световния ден за борба с рака.

"Това е ключов момент за пациента. Когато лекарят е бил по-нечувствителен, по-груб, по-директен – това оставя тежък отпечатък върху пациента, с който той не може да се раздели. Пациентът търси надежда и подкрепа и иска да усети, че е ангажиран с лекаря", обясни д-р Тарейн.

Според нея правилният подход на лекаря към пациента е да предложи път напред.

"Не трябва само да се съобщи състоянието на пациента, но и да се обясни какъв е пътят оттук нататък. Лекарят трябва да може да подкрепи по човешки и емоционален начин пациента и да го увери, че в този път ще бъде с него", изтъкна клиничният психолог пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ доброто психично здраве на пациента повишава качеството му на живот. Затова социалната подкрепа от страна на семейството и близки хора е изключително важна.

"Основното нещо, което близките трябва да правят в такива ситуации, е да дадат възможност на пациента да изразява своите тревоги по начина, по който ги чувства. Най-страшното нещо е да си болен и да се чувстваш сам. Ние инстинктивно се опитваме да успокояваме, но това за пациентите не е съвсем добре, защото те имат нужда от време. Най-добре е първо да им позволим да споделят как се чувстват и едва тогава да ги успокоим", посочи д-р Тарейн.

С време пациентите започват да интегрират болестта като част от живота си, стана ясно още от думите ѝ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback