България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Романът "Улицата на кошмарите" вече и на български - четиво за любителите на психоанализата

Екранизациите няма да спрат хората да четата книги, убедени са влогърите Темз Арабаджиева и Антон Биров

02.02.2022 | 09:40 Редактор: Елеонора Танева

Романът "Улицата на кошмарите",  публикуван през 1946 г., излезе на български - няколко месеца след втората му екранизация. Авторът Уилям Грешам прави брилянтно и ужасяващо пътешествие в най-тъмните кътчета на човешкото съзнание. 

"Улицата на кошмарите" е забележителна книга, която за нещастие или щастие ще бъде под знака на филма. Но едва ли тя щеше да види бял свят на български език, ако не беше екранизацията. Но хубавото е, че и двата филма се придържат към сюжета, тя е написа много кинематографично", обясни влогърът Темз Арабаджиева в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че хората, които се интересуват от психоанализа, биха намерили много интересни неща в страниците на книгата. 

"Главите са озаглавени с номерата на картите таро. Уилям Грешам се интересува от таро. Той е бил участник в Испанската гражданска война. Именно там намира вдъхновението за "Улиците на кошмарите" и я завършва на един дъх", сподели Арабаджиева.

А Антон Биров сподели сюжета на психологическия трилър.

"Много сложна книга е. Главният герой е човек, който е изгубил пътя си и започва да работи в пътуващ карнавал. Научава колко силна може да бъде заблудата и как да се възползва от човешките страхове. Получава ценни умения и ги прилага. Разбира, че чрез лъжата и страданието на другите хора може да постигне своя успех. Но това си има своята цена и последствия", разкри влогърът Антон Биров пред Bulgaria ON AIR. 

С проекта си "Книги под завивките" PR специалистът Темз Арабаджиева и журналистът Антон Биров предизвикват младите да четат. Двамата са убедени, че екранизациите на книгите няма да откажат хората от четенето. А интересът към проекта им става все по-голям. Някои хора дори имат желания да видят представянето на конкретни автори и книги.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК