България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Племенницата на Никола Вапцаров представи изключително интересна книга

В нея Мая Вапцарова разказва за борбата на българите в Пиринския край

31.01.2022 | 09:24 Редактор: Тодор Петров

Племенницата на Никола Вапцаров - Мая Вапцарова, представи новата си книга, озаглавена "Аферата Мис Стоун". В нея ни разказва за борбата на българите в Пиринския край.

"В едно семейство скандалите винаги настъпват между братята. На базата на това се зароди една такава история. Моето семейство лично е участвало в много от преходите на тази борба. Дядо ми се сближава с Гоце Делчев през 1896 г. и по-късно по негова препоръка става воевода. Прадядо ми е убит в Кресненско-разложкото въстание. Също участва в битката за българщината. Винаги се държи на битката за българската история", разказа тя в студиото на "България сутрин".

Аферата "Мис Стоун" в началото е била разглеждана като терористичен акт. Отвлечената жена е член на Конгреса на САЩ.

"Парите са били в основата. Това са хора, които тръгват в планината, но там се търси и новият плод, който фактически се ражда в Пирин. Дъщерята на г-жа Цилка се ражда в една от пещерите на Пирин и Сандански я кръщава "късмет", като подарява своята пушка, на която пише късмет", посочи още Вапцарова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че момичето умира от туберкулоза 18 години по-късно в Истанбул. Но това, което фактически американската мисия приема като новия плод на битката за свобода на България, е много голямо знамение, смята Вапцарова.

"Принуждават двете дами непрекъснато из планината. Трябвало е да пазят двете жени от турските, но и от български потери. Дончо Воеводата е искал да ги вземе, за да получи парите от американците", разказа още гостът в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК