fallback

Доц. Киселова: Кирил Петков демонстрира политическо желание да се справим с корупцията

Не трябва да се бърза с реформата в правосъдието, заяви експертът по конституционно право

28.01.2022 | 09:54 Автор: Елеонора Танева

Главният прокурор Иван Гешев настоя Европейският съюз да засили контрола си над България. Той участва в заседанието на Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията и върховенството на правото. В Европарламента беше изслушан и премиерът Кирил Петков, който заяви, че България за първи път има политическо желание да се справи с проблемите с корупцията.

"Дейността на групата за наблюдение на демокрацията е политически инструмент. Мониторингът, който осъществява Европейската комисия, също е вид политически контрол. Противно на мнението на главния прокурор, много по-важно за нас е ние да подредим правилата, по които работим в сферата на правосъдието и борбата с корупцията", заяви експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "България сутрин". 

Тя очерта като основен резултат от посещението заявката за политическа воля за реформа в правосъдието.

"С присъствието си Кирил Петков демонстрира за първи път политическо желание да се справим с корупцията и да осъществим очакваната съдебна реформа. Самият факт, че премиерът присъства на заседанието, показа уважение към нашите европейски партньори. При предишното редовно правителство Борисов коментираше, че това е много ниско ниво и няма смисъл от участието на политически представители", заяви доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея не трябва да се бърза с реформата в правосъдието, а всичко трябва да бъде добре премислено. 

"Заявката за реформа, с която бяха избрани новите управляващи, поне на пръв поглед показва сериозни намерения за промени. Реформата в антикорупционния орган, процедурата за търсене на отговорност на главния прокурор и закриването на Специализираната прокуратура са трите основни предизвикателства пред тях", уточни експертът по конституционно право.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback