България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Психиатър: Загубихме радостта от общуването, хората вече нямат мярка

Хората да не изпадат в депресия, когато се заразят с коронавирус, призова д-р Владимир Бостанджиев

27.01.2022 | 08:32 Редактор: Елеонора Танева

Зачестяват случаите на агресия от деца към деца и на все по-шокиращи убийства. Това е на фона на две години пандемия, социална дистанция, скок на цените на сметките и на хранителните продукти. 

"Всяко негативно събитие се превръща в повод да сме нещастни. Загубили сме чисто човешкото усещане за радостта от общуването", коментира психиатърът д-р Владимир Бостанджиев в студиото на "България сутрин".

Във връзка със зачестилите случаи на детска агресия той е убеден, че причините обикновено се крият в семейството.

"Учи се от дете как да не нараняваме, как да се борим. За момичетата може би е повод за достойнство да се карат за момче. Синът ми е учен да се въздържа от агресивно поведение от малък до ден днешен. Важно е да знаеш силата си, да имаш мярка. Удари, ако се налага, но внимавай да не нараниш. Всичко трябва да бъде с мярка. Хората я нямат, губят я. Човек е самата мярка, а мярката за човека са решенията му", подчерта психиатърът пред Bulgaria ON AIR.

Той посъветва, ако станем свидетели на агресивно поведение, да не нападаме и ние, а да се опитаме да успокоим човека отсреща. 

"Често животно, което е уплашено, реагира с агресия. Когато човек види насреща спокойствие и че няма да му реагираш, той се успокоява", зави д-р Бостанджиев.

Психиатърът подчерта, че хората не трябва да изпадат в депресия, когато се заразят с коронавирус.

"След две седмици вече не става въпрос за вирус, хората не трябва да се притесняват. Те са уплашени и мислят за нещо, което дори не могат да си представят. Постковид синдромите реално са били преди самото заболяване - хроничните мисли за страх, депресията. Тази психологическа умора се възприема като физическа. Лекарите нямат време да се занимават с това. Много психотерапевти и психиатри трябва да се включат в този процес", призова д-р Бостанджиев.

Специалистът съветва хората да се фокусират повече върху позитивното, което се случва около тях.

"Когато гледам някакви негативни новини, аз си казвам: "Мен това как ме засяга? Имам ли аз съпричастност?" В крайна сметка не е само този вирус, стотици вируси са. Трябва да нормализираме живота си, да боледуваме нормално", каза още психиатърът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК