България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какви са ползите за учениците от ученето на открито?

Така децата запомнят по-лесно, смята Мая Цанева

25.01.2022 | 08:00 Редактор: Теодора Патронова

Сдружение "Безопасни детски площадки" стартира проект "София учи на открито". Проектът предвижда създаване на класни стаи на открито, а първата от тях ще бъде в район "Подуяне".

"Идеята е свързана с това, че ще се опитаме да насърчим повече училища и местни общности да използват класни стаи на открито и пространства в дворовете на училищата за учене, спорт и срещи. Така че децата да имат къде да се забавляват и да се обучават в безопасна среда", каза Мая Цанева от Сдружение "Безопасни детски площадки" в "България сутрин".

Тя смята, че предимствата са много. От гледна точка на пандемията, децата са на открито. Децата ще учат извън класната стая, тоест те ще могат да учат чрез преживяване. Също така учителите ще могат да приложат иновативни практики да използват околната среда в обучителния процес.

"Предимството на това децата да учат на открито е, че те запомнят повече. Въздухът е по-чист. Около тях има доста живи предмети и явления, които правят запомнянето на различните аспекти на това, което изучават, малко по-ярко и впечатляващо", коментира още Цанева пред Bulgaria ON AIR.

Първата класна е била в 138-о училище в район "Слатина". Започнали са облагородяване на това пространство и хората са започнали да се отнасят с отговорност към него. 

"Насочихме се към район "Подуяне", тъй като там живеят различни общности. Искахме да бъде по-далеч от центъра на града, за да може повече деца с различен бекграунд да се възползват от класните стаи на открито", разказа Цанева. 

Тя обърна внимание, че е важно тези пространства да бъдат изградени от доброволци и ученици, защото това е тяхното място и те трябва да го припознаят като свое.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК